עבירת שוד מזוין הינה אחת מן העבירות המורכבות והקשות בחוק הישראלי ובעולם עריכת הדין. מדובר על עבירת אלימות של ממש תוך פגיעה ברכוש או בגוף של האדם. הנושא בחשד לעבירה זו יעמוד לדין ובמידה וימצא אשם ישא במלוא חומרתו. אדם אשר עבר תקיפה מסוג זה, אינו לבד, ויש בכוחו להעזר בעורך דין פלילי מומחה שילווה אותו בשעתו הקשה. מאמר זה יספק מידע מלא על התמודדות עם עבירת שוד מזוין.
מהי עבירת שוד מזוין
עבירת שוד
בטרם נכנס להגדרה המסועפת בחוק של "עבירת שוד מזוין", ניגע תחילה בעבירת שוד. עבור רובנו מושג זה הוא אינטואיטיבי ומתייחס לעבירה בה אדם מרגיש הכרח וכפייה להעביר את רכושו לידי אדם המאיים על פגיע בו. האיום באלימות יכול להיות קשור גם בהשחתת נכס או רכוש, ובלהד שמדובר באיום או תחושת איום שחווה הנשדד. ברוב המקרים לא יהיה קשר ישיר בין השודד לנשדד בנוגע להכרות מוקדמת. אדם אשר מבצע עבירת שוד דינו מאסר של עד 14 שנה. מעצם חומרת הענישה ניתן לראות את עצם הסתכלות המחוקק על חומרת המעשה.
עבירת שוד מזוין- הגדרה בחוק הישראלי
אם עבירת שוד נחשבת כחמורה מאוד בהתבוננצת המחוקק, אז על פי כמה רמות נכון הדבר לשוד מזוין. המונח נתבע מהמושג "כלי זין" שהוא מושג ישן לציין כלי נשק או אדם המצטייד בכלי כזה (על אף הקונוטציה המודרנית של המושג). אם כן נוסף לעבירת השוד עצמו בו האדם הנשדד מרגיש מאוים ומחויב למסור את רכושו או את הנכס שלו לידי אדם אחר, כאן מדובר על מקרה שבו השודד מצטייד בכלי נשק. כלי נשק יכול להיות קר או חם, מסוגים שונים. כלי נשק חם הכוונה לשימוש בכלי יריה, כגון אקדח או רובה, בעוד כלי נשק קר, יחשב לכזה שאינו יכול לירות אך יכול להיות חד או להכות בחוזקה כגון סכין, אלה או מקל שוטרים ועוד. לפי סעיף 404 לחוק, הענישה עבור סוג שוד כזה הינה כמעט מקסימלית בחוק ונמדדת לתקופת מאסר של עד 20 שנה. עבירה זו עומדת בכפוף לחוק יסוד "כבוד האדם וחירותו" המסמל את זכותו הבסיסית של האדם לחיות בבטחון תוך שמירה על שלמות גופו ורכושו, במצב בו בוצע שוד מזוין, עלול החשוד להיות מואשם גם בהחזקת כלי נשק – עבירה בפני עצמה.
עבירות בגוף ובנפש האדם
המחוקק הישראלי מכיר בחומרת עבירת שוד מזוין, לא רק כלפי פגיעה וגניזה של רכוש האדם או הנכס שלו, אלא גם בפגיעה ישירה בנפש האדם לטווח ארוך. עבירת שוד מזוין יכולה להטביע חותם עמוק בלב האדם, אשר זה עתה חווה אלימות קשה. אחרי מקרה תקיפה חמור שכזה המערב עבירות ברכוש נכנס סעיף נלווה לעבירות בנפש, בעיקר אם יוכיח האדם כי בעקבות הפגיעה הוא נזקק לטיפול נפשי או רגשי, או בנוסף חלה ירידה בתפקודו ומצב רוחו לטווח ארוך.
מקרי בוחן לעבירת שוד מזוין- דוגמאות
שוד מזוין בקולומביה
המאמר הזה נכתב ממש עכשיו מהעיר קאלי שבקולומביה שנחשבת לאחת הערים המסוכנות ועם זאת הכיפות שבעולם. איננו באים כדי להוציא לעיר הזו שם רע. נהפוך הוא, העיר מושכת תיירים ישראלים רבים בשנים האחרונות ולא בכדי. אולם לא חסרים סיפורי שוד רבים אשר מספרים המטיילים. לאחרונה שיתף אותנו תייר, כי עבר תקיפה בעבירת שוד מזוין באור יום. בעודו מסתובב במרכז העיר אשר ידוע כאיזור שאינו בטוח, ובעודו נוקט במשנה זהירות תוך הסתובבות עם טלפון וכסף חבויים. בעודו עומד ברחוב הומה אדם, ניגש אליו בן רגע בחור מפוקפק מהרחוב, וברגע שולף מאצ'טה (סכין גדולה), ומאיים עליו שימסור לו את הכסף שברשותו, את הטלפון ורכוש נוסף. בניגוד למקרי שוד אחרים, על הנעליים הוא ויתר. הבחור מיד קרא לעזרה, לא צעק חזק כדי לא להפגע, אך מתחקור מולו עולה כי אנשים ברחוב אכן ראו ושמעו ואף אחד לא הושיט עזרה. לפי החוקים הבלתי רשמיים של קאלי, מסר הבחור את המבוקש לידי השודד וזה הלך בן רגע ועזב אותו לנפשו. הבחור הרגיש שאין ביכולתו להתלונן במשטרה כיוון שלא האמין שהנ"ל יעזרו לו ומאת קוצר הזמן. המקרה נגמר בטוב, ואותו בחור הצליח להמשיך הלאה בטיול, אך אין ספק כי עבר מספר ימים קשים ומאתגרים. זאת ועוד שגם שהבחורה שליוותה אותו, חוותה בעצמה סוג של טראומה מהאירוע על אף שהייתה רק עדת ראיה. דווקא הפחד והחרדה שאפפו אותה בימים הבאים בטיול, היו קשים יותר. ומכאן שמעגלי הפגיעה יכולים להיות רחבים מעבר לאדם הנשדד עצמו.
עבירת שוד מזוין במדינת ישראל
תודה שלאל שאנחנו חיים במדינה מערבית ושבה המשטרה מעורבת והחוק שולט. במספר מקרים שהגיעו לפתחנו בדבר עבירות שוד מזוין הדומות לאלה שתוארו לעיל, הגיעה המשטרה למקום והצליחה להביא את השודד לדין. במקרים הנ"ל השופטים מיצו את הדין עם הנאשמים ואלו מסרו פיצוי כספי לנשדדים ואף מיצו תקופת מאסר. השופטים רואים בעין חמורה עבירות מסוג זה. עורכי דין מומחים ומנוסים עומדים לצד אנשים שחוו עבירת שוד מזוין, ועוזרים בהבאת הדין למיצויו המקסימלי ובתמיכה מיטבית לאותם נפגעים מהמעשים.