אפילו אנשים שבדרך כלל מצייתים לחוק יכולים למצוא את עצמם מדי פעם במצבים בלתי צפויים ומאתגרים הכרוכים באלימות. במקרים מסוימים, הם עלולים להגיע עקב כך לחקירה במשטרה ולעמוד בפני אישומים בביצוע עבירות אלימות. חשוב להבין שמדובר בעניין משמעותי שעלול לגרור השלכות חמורות על האדם החשוד בעבירות תקיפה וחבלה. עם זאת, החוק בישראל מכיר בכך שלנסיבות המקרה יש חשיבות עצומה הן בטרמינולוגיה המשפטית והן בעיני בית המשפט בעת הערכת אשמתו של הנאשם ובקביעת עונשו. בשורות הבאות נסביר בהרחבה על עבירות תקיפה וחבלה על סוגיהן, נפרט מה העונש הצפוי על עבירות תקיפה וחבלה בקטגוריות שונות ונעמוד על חשיבות הפנייה לייצוג משפטי של עורך דין פלילי, לעניין חומרת העונש.
עבירות תקיפה וחבלה – קווים לדמותן
תקיפה וחבלה הן שתיהן קטגוריות של עבירות המטופלות בחוק העונשין משנת 1977, הכולל עבירות אלימות ממספר סוגים, בדרגות חומרה שונות. המשותף לכל סוגי עבירות התקיפה והחבלה, הוא עצם הפגיעה שלהן בזכותו של הפרט לשמור על האוטונומיה שלו ושלמות גופו.
עבירות תקיפה
עבירת תקיפה, כהגדרתה בסעיף 378 לחוק העונשין, מהווה מעשה אלים המופנה במישרין או בעקיפין כלפי אדם אחר. מעשה זה עשוי להיות כרוך בפעולות כמו חבטה, נגיעה, דחיפה או הפעלת כוח, בין אם בעזרת גוף התוקף או באמצעות חפץ המופעל על ידו. גם אלמנטים כמו חום, אור, חשמל, גז וריח, מוכרים בחוק כחלק מארסנל הכלים שתוקף יכול להפעיל כדי לפגוע בקורבן או לגרום לו אי נוחות.
עבירות חבלה
עבירת חבלה, מייצגת צורה חמורה יותר של עבירת תקיפה, המובחנת לרוב על ידי גורמים כמו תוצאות המעשה, מעמד הקורבן והמבצע כאחד, או האופי המיני של העבירות המדוברות.
אילו קטגוריות של עבירות תקיפה וחבלה קיימות בדין הפלילי בישראל?
בחוק העונשין הישראלי, מנויות 3 קטגוריות מרכזיות של עבירות תקיפה וחבלה, הנושאות עונשים שונים:
- עבירות תקיפה בלי חבלה: הצורה הקלה ביותר של תקיפה בלי חבלה, מכונה "תקיפה סתם". בסוג זה של תקיפה, התוקף מפעיל כוח קל או משמעותי נגד הקורבן באמצעים שונים כמו דחיפה, יריקה, או אפילו ליטוף לא רצוי, והכל ללא הסכמת הקורבן. יש לציין כי סוג זה של תקיפה אינו משאיר סימני חבלה גלויים.
- עבירות תקיפה ממשית: הקטגוריה השנייה של תקיפה כוללת תקיפה שמביאה לחבלה ממשית בגוף המותקף, מה שהופך אותה לעבירה חמורה יותר. במקרים אלו, ההשלכות מתבטאות בפציעות פיזיות שניתן להבחין בהן, כגון פצעים או שפשופים. בשל האופי הגלוי של הפציעות, הוכחת סוג זה של תקיפה היא פשוטה יחסית וניתן לתמוך בה באמצעות רישומי המשטרה, ראיות מצולמות של הפציעות ותיעוד רפואי.
- עבירות תקיפה בנסיבות מחמירות: זוהי צורת התקיפה החמורה ביותר. תרחיש זה כולל בדרך כלל התקפות בכוונה תחילה שבוצעו על ידי שני אנשים או יותר או מקרים של אלימות המתרחשת בתוך התא המשפחתי. לגבי תקיפות שבהן מעורבים שני אנשים ויותר, חשוב לציין ששני האנשים אינם צריכים לבצע את התקיפה בו-זמנית. די בשיתוף הפעולה שלהם לביצוע העבירה, כדי שניתן להאשים אותם בתקיפה בנסיבות מחמירות. גם תקיפה בתוך המשפחה נחשבת כעבירת תקיפה בנסיבות מחמירות, מכיוון שהתוקף מנצל את הפגיעות של הקורבן עקב הקרבה המשפחתית ופערי הכוחות ביניהם, לפגיעה במותקף.
העונשים על עבירות תקיפה וחבלה
העונש בצידה של עבירת תקיפה, הוא בדרך כלל מאסר, כאשר משך עונש המאסר נקבע על פי חומרת המעשה והשפעותיו על הקורבן:
- תקיפה בלי חבלה: במקרים של תקיפה ללא גרימת נזק פיזי, תקופת המאסר המינימלית יכולה להתארך עד שנתיים.
- תקיפה עם פגיעה ממשית: כאשר תקיפה מובילה לחבלות מוחשיות לנפגע, כגון פצעים או חתכים נראים לעין, כמפורט בסעיף 334 בחוק העונשין, עונש המאסר הפוטנציאלי יכול להגיע גם עד 3 שנים לתוקף. דין זה חל גם אם התקיפה מבוצעת בכוונה לבצע גניבה או פשע אחר.
- תקיפה בנסיבות מחמירות: עבירת תקיפה מסוג זה, עלולה לגרור עונש מאסר של עד 4 שנים. במקרים בהם הפציעות קשות, העונש המרבי יכול לעלות אף ל-7 שנים. אם התוקף היה חמוש בנשק, בין אם זה נשק חם או כל סוג אחר, פוטנציאל העונש המרבי מוכפל ומגיע עד 14 שנות מאסר.
- תקיפת עובדי ציבור: משקל מיוחד ניתן לחומרת העונש, כאשר הנפגע הוא עובד ציבור, כגון שוטר שהותקף במסגרת ביצוע תפקידו. עבירה זו עלולה להוביל לעונש מרבי של עד ל-5 שנות מאסר.
- תקיפה שלא בכוונה: במצבים בהם לא הייתה כוונה מכוונת לגרום נזק, אך המעשה עדיין עולה כדי חבלה עקב רשלנות או פזיזות של הצד הפוגע, העונש יכול להיות 12 חודשי מאסר. חוק העונשין כולל גם הוראות המתייחסות למעשים שבוצעו ללא כוונה, כמפורט בסעיפים 338 עד 340. סעיפים אלו מפרטים עבירות תקיפה ללא כוונה, הגורמות לעונשים כבדים יותר לנאשמים. עבירות אלו כוללות הפקרת כלי ירי וחומרים מסוכנים, הזנחת חפצים המהווים סכנה לילדים, נהיגה פזיזה בכבישים ציבוריים ואי-זהירות בטיפול בחומרים מסוכנים.
לסיכום: חשיבות הפנייה לייעוץ משפטי מעורך דין פלילי בהקשר לעונש על עבירות תקיפה וחבלה
עבירות הקשורות לתקיפה וחבלה נושאות פוטנציאל לתוצאות חמורות לא רק לנפגע אלא גם לצד הפוגע, לרבות רישום פלילי, הגשת כתב אישום, הרשעה פלילית ואף כליאה. לכן אם אתם מתמודדים עם חקירה בחשד לתקיפה וחבלה, הצעד הראשוני והקריטי ביותר הוא לפנות לייעוץ של משרד עורכי דין פלילי ורצוי עוד לפני תחילת הליך החקירה.
עורך דין עומרי שטרן הוא עורך דין עבירות אלימות מנוסה וישמח לעמוד לרשותכם לאורך ההליכים, כדי להגן על האינטרסים והזכויות שלכם עד כמה שניתן. צרו קשר עם משרדנו כבר כעת לביצוע בקרת נזקים יעילה.