הסדר מותנה – מהו?

הסדר מותנה הינו מונח משפטי חשוב אשר מאפשר לסגור תיק של כתב אישום בגינו של חשוד בביצוע עבירה פלילית. הסדר זה נכנס לתוקף בשנת 2013, כשהוא מהווה תיקון לחוק "סדר הדין הפלילי". חשוב לדעת כי יש בכוחם של עורכי דין מומחים ומנוסים לנסח הסדר שכזה במקרים שונים שבהם עומד נאשם למשפט פלילי. מאמר זה יעסוק בסוגיית ההסדר המותנה, על סעיפיו השונים והמשמעויות שלו. 

 

חוק סדר הדין הפלילי

לנושא הנ"ל חשוב תחילה להכיר את "חוק סדר הדין הפלילי" שנחקק בשנת התשמ"ב- 1982. המחוקק ניסה למעשה למצוא דרך ביניים, או את דרך המלך, בין העמדה לדין וענישה לבין סגירת תיק פלילי. במקרים רבים תיקים נסגרו, על אף התחושה שהדין אינו הגיע לכדי מיצוי עם הנאשם וזאת בשל סיבות שונות כגון מחסור בראיות או עומס גדול על המערכת המשפטית. פעמים רבות הורגשה תחושה של "מריחה" של תיקים וסירבול בשל העומס הנ"ל. מצד שני, הוגשו כתבי אישום רבים, גם בשל מקרים שאינם גדולים או משמעותיים מבחינה חברתית ופלילית, אשר גורמים ליתר סרבול וסחבת. המחוקקים ניסו למצוא פתרון ביניים אשר יאפשר העמדה לדין או הכרה בנאשם ככזה, ובמקביל ליצור קיצור דרך מאשר להעמיד לדין, דבר אשר יכול לקחת זמן רב. יש לציין כי משטרת ישראל התנגדה לחוק זה, עצם האינטרס שלה למצות את הדין עם הנאשם ולשמור על שלטון החוק. אולם בשנת 2012 אושר התיקון לחוק על ידי לעדת השרים לחקיקה. 

 

מהו הסדר מותנה

הסדר מותנה הינו הסדר המאפשר לפרקליטות המדינה לסגור תיק בגינו של נאשם בשני תנאים: 

  • הנאשם יודה כי ביצע את העבירות המיוחסות לו
  • הנאשם לא יחזור על מעשי הפלילים שביצע. 

למעשה, במקום העמדה לדין או מתן עונש ליצור הסדר מוסכם לפיו הנאשם מתחייב שלא לחזור על הפלילים בגינם הואשם ולא לעבור על גבולות ותנאי ההסדר. אולם במידה והנאשם יעבור על ההסכם הנ"ל הוא יועמד לדין ויישא בעונש באחריות מלאה. 

תנאי ההסדר המותנה

תנאים לניסוח הסדר מותנה 

התביעה היא זו האחראית על ניסוח ואישור ההסדר המותנה. על פי החוק, ישנם מספר תנאים לפיהם הפרקליטות יכולה לאשר הסדרים מותנים: 

  • על העבירה להיות עבירה שהעונש בגינה ניתן עד שלוש שנות מאסר, ועל כן נחשבת לעבירה קלה על פי המחוקק. 
  • על התביעה לטעון כי אם הנאשם נמצא אשם והיה עומד בפני דין בית המשפט, אזי לא היה נידון לקבל עונש הכולל מאסר בפועל. 
  • הנאשם לא יהיה בעל עבר פלילי ולא יהיה רשום בגין עברו הפלילי, לפחות כחמש שנים הקודמות לביצוע של העבירה. 
  • החשובד אינו מועמד לדין או נמצא בהליך משפטי בגין דינים אחרים או בגין עבירות נוספות שביצע. 
  • ההסדר כולל תנאיו ומגבלותיו, יענה על צרכי הציבור היכולים להיתרם ממנו. 

תנאים שהתביעה יכולה לדרוש בהסכם

התביעה היא האמונה על ניסוח ההסכם, אישורו והגשתו לאישור המדינה והנאשם. על כן החוק מנסח תנאים ומגבלות של סעיפים שהתביעה יכולה לנסח ולדרוש במסגרת ההסכם המותנה:

  • התביעה יכולה לדרוש מהנאשם לשלם סכום כספי עבור מדינת ישראל. הסכום לא יעלה על 29,200 ש"ח. 
  • כמו כן, יכולה התביעה לדרוש מהנאשם לשלם סכום כספי משמעותי לנפגע העבירה במידה ויש כזה. 
  • כאמור מקודם לכן, הנאשם מתחייב להמנע מביצוע עבירה דומה בעתיד לבוא. 
  • התביעה יכולה לדרוש שהנאשם יעבור תכנית שיקומית, בין אם טיפול נפשי, גמילה וכיוצא בזה. על הנאשם חובת ההוכחה כי אכן עמד בהצלחה בתכנית כזו. 
  • במידה והעבירה גרמה פגיעה פיזית ברכוש, יכולה התביעה לדרוש מהנאשם כל תיקון או החזרת הרכוש או החפץ לבעליו. 

זכות הסירוב להסדר מותנה

סירוב להסדר המוצע

על אף שהחוק בא להקל על הנאשמים במקרים שונים של העמדה לדין ולסגור את התיק בגין מקרים אלא, זכותם של הנאשמים לסרב להסדרים המותנים. על פניו נראה כי אין סיבה ממשית להאשם לעשות זאת. אולם במקרים שונים תנאי ההסדר אינם הולמים את מוכנותו של הנאשם כגון תשלום הסכום הכספי. אולם נראה כי הסיבה העיקרית לסירוב של נאשם להסדר שכזה הינו כי אינו מוכן להודות באשמה בגין המעשה הפלילי שהגינו הוא מואשם. 

 

מה קורה במידה של סירוב או אי עמידה בהסדר

במידה וסרב הנאשם להסדר המותנה המוצע לו, יובא המקררה שלו בפני בית המשפט והוא יועמד לדין. במידה וימצא אשם בפני בית המשפט אזי ימצא את הדין המלא ולא יוכל לבקש שוב הסדר מותנה. במקרה אחר במידה והנאשם חתם על ההסדר אולם לא עמד בתנאיו והפר אותם, אז המקרה שלו יועבר לידי יחידת התביעה לניהול הליך פלילי, לשם הגשתץ כתב אישום בפני בית המשפט. 

 

ליווי עורך דין להסדר מותנה

במידה שך העמדה לגין , חשוב לדעת על ריום אפשרות של הסדר מותנה. חשוב להוועץ בעורך דין פלילי מקצועי ואמין שילווה וייתן ייצוג מיטבי בפני התביעה והפרקליטות, כדי להגיע לכדי הסדר ולכדי קבלת התנאים המיטביים עבור הנאשם. אל תשארו לבד וקבלו ייצוג משפטי הולם! 

אהבת? שתף עם חבריך
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
מי שקרא את הכתבה הזו התעניין גם בנושאים:

כתבות נוספות שאולי יעניינו אותך

עבירות מין ברשת
  • משפט פלילי ·

עבירות מין ברשת: מכת מדינה

.
הריבוי ההולך וגובר של עבירות מין ברשת האינטרנט, יחד עם ההכרה בנזק המשמעותי שהן גורמות לנפגעיהן, הניעו את מערכת המשפט בישראל לאמץ עמדה מחמירה יותר כלפי הנאשמים בביצוען בשנים האחרונות.…
  • משפט פלילי ·

מהי פשיעה כלכלית?

.
העולם המודרני מתנהל במידה רבה סביב כספים, נכסים ועסקאות פיננסיות. ישנם גורמים עברייניים המנצלים את המערכות הללו לצרכיהם, תוך פגיעה באנשים פרטיים, חברות ובכלכלה כולה. עבירות אלו המכונות "פשיעה כלכלית",…
  • משפט פלילי ·

מה הענישה על עבירות נשק?

.
עבירות נשק נחשבות לעבירות חמורות במיוחד בשל הסכנה הנובעת מהן לשלום הציבור ולביטחונו. מי שהורשע בעבירות נשק צפוי לעונשי מאסר בהתאם לחומרת העבירה וכפי שנפרט בהמשך המאמר. המחוקק הבדיל בין…
גניבה והונאה בכרטיסי אשראי
  • משפט פלילי ·

גניבה והונאה בכרטיסי אשראי

.
גניבה והונאה בכרטיסי אשראי נחשב כעונש פלילי במדינת ישראל ובמדינות רבות נוספות. עבירה בכרטיסי אשראי יכולה לגרור העמדה לדין פלילי ופתיחת תיק פלילי. לצערנו עבירה זו הפכה להיות עבירה בולטת…

לייעוץ ראשוני חייגו עכשיו: 054-7713271

או השאירו פרטים לקבלת שיחה חוזרת:

הצלחות המשרד

חמישה צעירים כבני 30, כולם בעלי עבר פלילי עשיר, נהגו בחודשים האחרונים לפרוץ בצורה מתוחכמת לביתם של תושבי אזור ראשון לציון. על פי החשד, החמישה נהגו לשכפל את מפתחות הבתים בשיטה שזכתה לכינוי "שיטת הפלסטלינה" ובאמצעותה רוקנו מספר רב של דירות באזור מרכז הארץ. כל הפרטים
השבוע האריך בית המשפט את מעצרם של החמישה עד לתום ההליכים המשפטיים נגדם בנימוק שהם בעלי עבר פלילי בתחום עבירות הרכוש ואם ישוחררו יחזרו לפרוץ לדירות, אך עו"ד עומרי שטרן, שייצג את אחד מראשי הכנופיה שביצע את הפריצות לדבריו על מנת לממן את חובות ההימורים שצבר, הצליח לשכנע את בית המשפט לשחרר את מרשו למעצר בית, בזמן שארבעת חבריו נותרו במעצר.

לייעוץ ראשוני השאירו פרטים לקבלת שיחה חוזרת

דילוג לתוכן