כל אדם, ללא קשר למעמדו כאזרח שומר חוק, עלול למצוא את עצמו ניצב בפני חקירה באזהרה. לכן חיוני ביותר להבין את מהותה של חקירה באזהרה ואת הזכויות הבסיסיות המגיעות לנחקר במסגרת תהליך כזה, מול גורמי אכיפת החוק. במדריך הבא נסביר מה מייחד חקירה באזהרה לעומת מסירת עדות במשטרה, נפרט מה ההבדל בין חקירה רגילה לחקירה באזהרה, נסקור את זכויות הפרט הנחקר תחת אזהרה, ונגלה מדוע פנייה לייעוץ משפטי עם עורך דין פלילי טרום חקירה היא חיונית כל כך עבור הנחקר.
מה מייחד חקירה באזהרה לעומת מסירת עדות במשטרה?
חקירה משטרתית הנערכת תחת אזהרה, מתרחשת כאשר המשטרה או כל רשות חוקרת אחרת, חושדת כי אדם עבר עבירה פלילית. בתחילת חקירתו של החשוד, מחויב החוקר למסור לו את האזהרה הבאה:
"אני השוטר (עם ציון שמו של השוטר), מודיע לך שאתה חשוד (במתן תיאור של העבירה לכאורה). הינך זכאי לשמור על זכות השתיקה. כל דבר שתאמר יתועד ועשוי לשמש כראייה בבית משפט. עם זאת, חשוב להבין שבית המשפט עשוי לקחת בחשבון את בחירתך לשתוק. הינך זכאי לפנות לעורך דין טרום חקירתך, בכפוף לאילוצים שהחוק קובע, או להתייעץ עם סנגור ציבורי במידה ואתה זכאי לזאת בהתאם לחוק, לרבות במקרים של חוסר אמצעים".
חשוב לדעת כי קיים שוני ממשי בין מסירת עדות במשטרה ובין חקירה באזהרה. בתהליך מסירת העדות, הפרט המשתף מידע עם החוקר, אינו נחשב כחשוד בעבירה פלילית. לעומת זאת, כאשר אדם נחקר במשטרה תחת אזהרה, הוא חשוד פוטנציאלי בביצועה של עבירה פלילית. לפיכך, החוק מעניק זכויות מסוימות למי שנחקר באזהרה, שאודותיהן נפרט בהמשך.
על ההבדל בין הליכי חקירה רגילים להליכי חקירה באזהרה
השוני בין חקירה משטרתית רגילה לחקירה באזהרה, הוא מהותי למדי. בחקירת משטרה רגילה, האדם שהוזמן לחקירה, אינו נחשב כחשוד, ולפיכך, לא עומד בפני סכנת העמדה לדין פלילי. חקירה כזו מכוונת בעיקר לצבירת ראיות לטובת התיק החקירתי. לכן, כאשר אדם נקרא לחקירה טיפוסית במשטרה, בדרך כלל מצופה ממנו לספק מידע על העבירה לכאורה שביצעו החשודים בתיק.
לעומת זאת, במקרה של אדם שנחקר באזהרה, הנחקר מהווה חשוד אפשרי בביצוע העבירה ומשכך, המשטרה עשויה לבקש בעקבות החקירה, את הארכת מעצרו ובהמשך לכך עשוי להיות מוגש נגדו גם כתב אישום פלילי.
מהן זכויות הפרט הנחקר תחת אזהרה?
כאשר אדם נתון לחקירה באזהרה, יש לו מספר זכויות:
- הזכות לדעת מה מעמדו: לאדם הנחקר יש זכות לדעת האם הוא נחקר כעד או כחשוד.
- הזכות לדעת לאיזו עבירה החקירה נוגעת: על חוקר המשטרה ליידע כבר בתחילת החקירה את החשוד על העבירה הספציפית בגינה הוא נחקר.
- זכות הנחקר לתשאול בשפתו: החקירה חייבת להתבצע בשפה שהחשוד מבין, לרבות שפת הסימנים במידת הצורך. בנוסף, תיעוד החקירה חייב להיות באותה שפה שבה נעשה שימוש במהלך החקירה.
- זכות השתיקה: לחשוד יש זכות לסרב לענות על שאלות שעלולות להפליל אותו. גם לגבי זכות זו החוקרים מחויבים ליידע את החשוד כבר בתחילת החקירה.
בנוסף לזכויות הללו, לחשוד שמורה הזכות להתייעץ עם עורך דין לפני תחילת החקירה.
מה קורה לאחר חקירה באזהרה?
לאחר החקירה באזהרה, אחת משתי תוצאות עשויות להתרחש:
סגירת החקירה
תיק החקירה עשוי להיסגר על בסיס עילות משפטיות לסגירת הליכים, כגון חוסר ראיות, נסיבות כוללות שאינן מצדיקות העמדה לדין או חפותו של החשוד. חשוב לציין כי למעט עילת החפות, סיבות סגירה אחרות עדיין עשויות להשאיר רישום משטרתי בתיקו של הנחקר. לכן אם עברתם חקירה כזו והתיק נסגר, רצוי להיוועץ בעורך דין פלילי על מנת להבין את עילות הסגירה ולבחון אפשרות למחיקת הרישום המשטרתי.
הגשת כתב אישום פלילי
בתיקים הנוגעים לעבירות שהעונש בחוק עליהן עולה על שלוש שנות מאסר (עבירה מסוג פשע), לחשוד יש זכות שימוע בעניינו. זכות זו היא מכרעת שכן הליך השימוע נועד לשכנע את התביעה להימנע מלהגיש כתב אישום פלילי נגד החשוד.
מדוע פנייה לייעוץ משפטי עם עורך דין פלילי טרום חקירה באזהרה היא חיונית כל כך?
לחוקרי המשטרה יש מומחיות רבה בהצגת שאלות לחשודים בניסיון לחלץ מהם מידע שיתרום לקידום החקירה. לעומת זאת, מרבית האנשים שעוברים חקירה באזהרה, אינם בקיאים בטקטיקות אלו. בהתאם לכך, הם עלולים לחשוף בשוגג מידע שיחשיד אותם או יוביל להגשת כתב אישום פלילי כנגדם. לפיכך, ישנה חשיבות עליונה, לפני שנכנסים לחדר חקירות, לבקש הכוונה מטעם עורך דין פלילי מנוסה. זה משרת את המטרה של היערכות לתהליך החקירה, וקבלת הכוונה כיצד להגיב בצורה הטובה ביותר לשאלות החוקרים כדי להימנע מהפללה עצמית.
לסיכום: קיבלתם זימון לחקירה באזהרה? כך עליכם לפעול
אם זימנו אתכם לחקירה באזהרה, חשוב שלא לוותר על זכותכם להתייעץ עם עו"ד פלילי. בהזדמנויות רבות אנשים נמנעו מלפנות לייעוץ משפטי לפני החקירה, לעתים קרובות בשל התפיסה השגויה שמימוש זכות זו עלולה להחמיר את החשדות נגדם. אולם ייעוץ לפני חקירה במשטרה, היא זכות בסיסית המעוגנת בחוק. לכן, אם קיבלתם זימון למשטרה לחקירה, לעולם אל תוותרו על זכאותכם להתייעץ עם עורך דין פלילי.
משרד עורכי דין פלילי עומרי שטרן כאן כדי להציע לכם ייעוץ משפטי מקצועי לפני חקירתכם ולהגן על זכויותיכם לאורך כל ההליך. אל תהססו להסתייע בשירותינו.
להתייעצות עם עורך דין פלילי לקראת החקירה ובכל שלב של ההליך הפלילי, פנו כעת אל משרד עורך דין פלילי עומרי שטרן.