מעצר עד תום ההליכים הינו הליך המעצר בדרגה המחמירה ביותר. בדרך כלל שופטים מוציאים צווים למעצר עד תום ההליכים כאשר הם סבורים כי האדם מסוכן לציבור/עלול להלך אימים על עדים ולשבש את מהלכי החקירה. הליך זה שמור למקרים קיצוניים וחמורים ביותר כגון רצח, פגיעה חמורה ברכוש או באדם, עבירה בטחונית קשה או סיכון בני משפחת העצור. הדרך לשחרר אדם ממעצר עד תום ההליכים היא להוכיח בפני בית המשפט כי לא כך הם פני הדברים.
מעצר על פי חוק במדינת ישראל
כאשר אדם מאיים לפגוע באדם או ברכוש, או חלילה מממש את איומו, הוא עשוי להיעצר על ידי כוחות הביטחון או המשטרה. למשטרה יש את הסמכות לעכב אדם לעשרים וארבע שעות מרגע עיכובו לחקירה על מנת לברר מה נסיבות המעשה ומה חומרת המצב. לאורך כל הזמן הזה רשאי האדם להיוועץ בעורך דינו ומותר לו שלא לשתף פעולה עם חוקריו עד להגעתו של עורך הדין כדי לשמור על זכויותיו. במידה והמשטרה סבורה כי היא זקוקה לזמן נוסף כדי להמשיך ולברר את העניין עליה להביא את העצור לפני שופט לקבלת הארכת משך זמן המעצר.
חלופות למעצר
מדינת ישראל הינה מדינה שומרת חוק אשר חוקי כבוד האדם וחירותו הם נר לרגליה, אך בל נשכח כי יש לשמור על הסדר הציבורי ולמנוע פגיעה ברכוש ובאדם. הצטלבות הזכויות בין זכויות הפרט לחירותו לבין זכות הציבור לא להיפגע הינן קרקע פוריה לבחינת גבולות יכולת ההכלה של מקרי פשע מינוריים שתוצאותיהם קלות יחסית. בתי משפט רבים נוטים להעדיף להכריע לטובת זכויות הפרט ולאפשר חלופות נוחות יותר כגון מעצר בית או שחרור בערבות. לכך יתרונות רבים, החל מהפחתת הלחץ על בתי הכלא ובתי המעצר, דרך מניעת החמרה במצבו הנפשי והרגשי של העצור השוהה בחיק משפחתו עד לבירור המעשה שעשה, מניעת התדרדרות האדם לעולם הפשע על ידי היכרות עם גורמים פליליים בזמן המעצר והסחפות לפתרונות שאולי נראים קלים ומהירים למצוקותיו, אך גם מסוכנים מאוד.
מתי לא ניתן לבצע חלופות למעצר?
במידה ויש בידי המשטרה הוכחות חותכות כי האדם שנעצר גרם נזק חמור לאדם אחר או לרכוש עד כדי נטילת חייו או הריסת מפעל חייו מתוך כוונה ברורה, עבר עבירה ביטחונית המסכנת את שלום המדינה, ביצע עסקאות סמים, פגע במשפחתו או בילדיו, הילך אימים על אדם אחר באמצעות כלי נשק או מסוגל לבצע שיבוש הליכי חקירה באמצעות איום על עדים או הפרעה לחקירה, הוא ייעצר עד תום ההליכים. במצב זה יוכנס האדם למעצר עד שיסתיימו כל ההליכים המשפטיים נגדו. בסיום ההליכים המשפטיים, אם התמזל מזלו של האדם, הוא יוכרז כחף מפשע, ובמידה ולא, ייקצב עונשו.
מה עורך דין מקצועי לעניניי פלילים יכול לעשות במצב של מעצר עד תום ההליכים?
תפקידו של עורך הדין המייצג עצור עד תום ההליכים הוא להביא לשחרורו מן המעצר. ניתן לעשות זאת בשתי דרכים: ערעור על אשמתו וקבילה על הדרך שבה נעצר. אמנם עורך הדין אינו יכול להיחשף לתוכן החקירה, הראיות או הממצאים שנמצאו בשטח טרם התקיים הדיון אך הוא יכול להיעזר בניסיונו הרב על מנת להילחם על זכויותיו של העצור ולשכנע את השופט כי אין אמת בטענותיה של המשטרה. כיצד הוא עושה זאת? על ידי בחינת כל התהליך מרגע הגעת המשטרה אל מקום ההתרחשות, מעצר האדם וכל מה שנעשה מאותו הרגע והלאה:
- מעצר על פי חוק – עורך הדין יבחן האם המעצר בוצע על פי דרכי ההתנהלות המקובלים במקרה של מעצר ויוודא שלא נפל בהם פגם. במידה ויימצא עורך הדין טעות או כשל, זו יכולה להוות עילה לשחרור ממעצר.
- אשמה – על עורך הדין לערער ככל האפשר את מידת האשמה של האדם באירוע, הוא יכול לטעון כי זהו אינו האופי של האדם לו מיוחסת האשמה בטענה שהאדם היה נסער וכי מדובר במעידה ראשונה וחד פעמית שלו, בנוסף ניתן לטעון כי האדם לא היה מודע לחומרת המעשה ומעולם לא התכוון לפגוע או לגרום לנזק או אפילו שלא היתה בעת המקרה כוונה מודעת אלא תאונה מצערת. למעשה יטען עורך הדין כל דבר שיכול לעורר ספק שאכן קרה מה שהמשטרה טוענת שקרה.
- מסוכנות – עורך הדין צריך להרגיע את החששות כי האדם עלול להתנהל בצורה שגויה ולהלך אימים על עדים, בני משפחה או חברים על מנת למנוע מהם להגיע לחקר האמת, על עורך הדין להציג את אותו החשוד כאדם שומר חוק שאיננו מסוכן לא לעצמו ולא לציבור, ולהבטיח כי ישתף פעולה באופן מלא עם החוקרים ולא ינסה בשום צורה לשבש הליכי חקירה או לברוח מהארץ.
למי לפנות במקרה של מעצר?
במידה ועצרו אתכם, חשוב שתפנו מהר ככל האפשר לעורך דין פלילי, כדוגמת משרד עורכי הדין עומרי שטרן המתמחים בפלילים. במהלך השיחה שלכם עם עורך הדין עליכם לשתף אותו בכל האמת, גם אם עשיתם משהו נורא. ככל שתספרו ותשתפו יותר, כך יוכל עורך הדין לבסס את טענת החפות שלכם, אולי זו היתה הגנה עצמית? אולי סבלתם קשות עד שלא יכולתם לשתוק יותר? אולי זו היתה תאונה? כך תשתחררו למעצר בית עד תום ההליכים ותוכלו להמתין לסיום המשפט בחיק משפחתכם, לשאוב מהם עידוד ונחמה ולשמור על מצב בריאותי ורגשי תקין.