ב-1988 הוזכר הביטוי הטרדה מינית לראשונה בספר החוקים הישראלי. החוק שהיה חלק מחוק שוויון הזדמנויות רצה לבטא את חשיבותה של הזכות להיות מוגנים במקום העבודה, ב-1998 הושלמה החקיקה עם חקיקת החוק למניעת הטרדה מינית במרחב הציבורי. החוק שינה סדרי עולם, אך עדיין דרך ארוכה לפנינו.
מהי הטרדה מינית ?
ב-1998 חוקקה הכנסת את החוק למניעת הטרדה מינית. היה זה חוק מהפכני שעדיין דורש מחלקים רחבים בציבור הפנמת נורמות התנהגותיות שהחוק בא לקעקע. החוק ביקש להסביר מהי הטרדה מינית, מהי תקיפה מינית וכן לקבוע גבול בינן לבין עבירות מין. החוק הציב מספר תמרורי אזהרה באומרו שכאשר מתקיים אחד מהם, אזי מתרחשת הטרדה מינית.
- סחיטה באימים – כאשר נדרשים איש או אישה לבצע מעשים בעל אופי מיני על מנת לזכות או להימנע ממשהו שהיה מגיע להם, למשל, קידום מקצועי בתמורה ליחסי מין.
- מעשים מגונים – מעשה המבוצע לצורך גירוי או סיפוק מיני. גם אקט הנראה תמים לכאורה, אך מתפרש כמגונה על ידי אחד הצדדים, יוכל להיכלל תחת מעשה מגונה.
- הצעות או התייחסויות חוזרות בעלות אופי מיני – כאשר פונה אדם אל זולתו ומציע הצעות בעלות גוון מיני הנתקלות בסירוב וחוזר עליהן יתר מפעם אחת, גם אם בפרק זמן קצר.
- אמירות מבזות – אמירות שיש בהן לפגוע באדם על רקע מיני או נטייתו המינית.
- איסור הפצת תמונות, סרטונים או הקלטות – הפצת מידע בעל גון מיני אודות אדם בכל צורה שהיא ללא ידיעתו מהווה הטרדה מינית.
מהי הטרדה מינית בעבודה?
החוק למניעת הטרדה מינית במקום עבודה הוצג לראשונה בשנת 1988, כעשור לפני החוק למניעת הטרדה מינית, הוא הוגש כחלק מהחוק לשוויון הזדמנויות בעבודה. החוק בה להוקיע את התופעה הנפוצה גם כיום של הטרדות על רקע מיני ומבקש ליצור עבור כל אדם וכל אישה סביבת עבודה בטוחה ומאפשרת עבודה ללא הטרדות וללא איומים. החוק קובע מספר ביטויים הקשורים לעולם העבודה בהקשר ההטרדה המינית:
- התנכלות שמקורה בהטרדה מינית – התנכלות או התעמרות בעובדת או עובד על רקע מיני או סירוב להצעה בעלת גוון מיני המתרחשת במקום העבודה או בנגזרות של מקום העבודה.
- ניצול יחסי מרות – חל איסור על ניצול עמדת כוח להשגת טובות הנאה במקום העבודה. יחסי מרות עלולים להתקיים גם כאשר הקשר הוא בהסכמה.
מה הן חובות המעביד למניעת הטרדה מינית ?
על מנת להימנע ממצב בו במקום עבודה מתרחשת הטרדה מינית, קבע החוק במפורש מה חייב לעשות מעסיק במקום העבודה בכדי למנוע מצבים של הטרדה מינית. על המעסיק מוטלת החובה למניעת הטרדה מינית במקום העבודה, וחובה זאת מעוגנות בחוק למניעת הטרדה מינית ובתקנות למניעת הטרדה מינית (חובות מעביד) בעל עסק שלא יפעל על-פי הכתוב בחוק והתקנות הנלוות, עלול לחשוף עצמו לתביעות אזרחיות מצד העובדים ונוסף על כך לחשוף עצמו לקנסות ואף כתבי אישום שיוגשו נגדו על ידי הרשויות. בשל כך הוטלו על המעסיק מספר חובות אשר עליו למלא במקום העבודה:
- מדריך להתמודדות עם הטרדה – משמעו שידע כל עובד ויונגש לו המידע כיצד מותר וכיצד אסור לנהוג, וכן מה לעשות שנתקלים בהטרדה.
- מינוי אחראי או אחראית למניעת הטרדה מינית – המעסיק ימנה דמות מתוך המערכת אשר תשמש גם כגורם האחראי על הסברה וגם גורם המטפל בתלונות בגין הטרדה מינית בעבודה.
- חובה לנקוט צעדים למניעת הטרדה – המעסיק ידאג לפעולות שיש בהן למזער את הסיכוי לקימה של הטרדה במקום העבודה.
- תקנון למניעת הטרדה – המעסיק יציג ויפיץ לכלל העובדים תקנון מסודר העוסק במניעת הטרדות מיניות.
- איסור אפליה – חל איסור לפגוע באדם על רקע של הטרדה מינית.
- טיפול בתלונה – על המעסיק לוודא שכל תלונה בדבר הטרדה מינית מטופלת
מה אפשר לעשות ם נחשפתי להטרדה במקום העבודה ?
במידה ונחשפתם להטרדה מינית במקום העבודה, החוק מסדיר לכם שלושה מסלולים להתמודד ולטפל בהטרדה שהתקיימה במקום העבודה. ניתן לבחור בכל אחד מן המסלולים לבחירה:
- מסלול פלילי – הגשת תלונה במשטרה שתוביל לפתיחת תיק פלילי והגשת כתב אישום שהפרקליטות תנהל אותו, פעולה כזאת תתבצע על ידי עורך דין לעבירות מין, המכיר את התחום ואת הפרוצדורות הכרוכות בו. עורך דין עומרי שטרן מומחה לתחום עבירות המין והינו עורך דין פלילי מומלץ
- מסלול אזרחי – במקרה זה תוגש תביעה אזרחית שתידון בבית הדין לעבודה, הן כנגד המטריד והן כנגד המעסיק, אם זה לא עמד בחובותיו על פי חוק. כמו כן, בתביעה אזרחית אפשר לשלב גם תביעה נזיקית בגין נזק שהוכח שנגרם כתוצאה מהפגיעה.
- הגשת תלונה לממונה על נושאי הטרדה מינית בעבודה – ניתן לגשת לאחראי על הטרדות מיניות ולהתלונן על הטרדה במקום העבודה.
ענישה
החוק להטרדה מינית קובע בכל סעיפיו מה מותר ומה אסור בכל הנוגע להטרדה מינית הן ברשות הכלל והן במקום העבודה. החוק מספק מענה עבור כל סעיף ומגדיר את טווח העונשים בהם רשאי בית המשפט לפעול. חשוב לציין שמרבית הסעיפים בחוק גוררים בגינם עונשי מאסר של מספר שנים או לכל הפחות תשלומי פיצויים וקנסות בסכומים גבוהים במיוחד. כמו כן קובע החוק התיישנות לגבי סעיפי החוק ומסביר שלאחר פרק זמן מסוים, לא ניתן יהיה לתבוע בגין ההטרדה.
סיכום
החברה בישראל עברה ועודנה עוברת מהפיכה בכל הנושא של הטרדות מיניות והיחס אליהן. אין ספק שהחוק למניעת הטרדה מינית שחוקק ב-1998 הינו בעל השפעה עצומה והוא נמנה על החוקים ששינו ועדיין משנים סדרי עולם. השאיפה לשוויון ויחס מכבד לכל אדם באשר הוא אדם עדיין לא הגיע למימושה, אולם החוק למניעת הטרדה מינית, עשה צעד גדול למימוש שאיפה זאת.