סחיטה באיומים היא עבירה פלילית חמורה שיכולה להוביל לעונשי מאסר ממושכים. מדובר בעבירה שבה אדם מאיים על אדם אחר במטרה להשיג ממנו כסף, שירותים או טובות הנאה אחרות. במאמר זה נסקור את ההיבטים המרכזיים של עבירת סחיטה באיומים, כיצד עורך דין פלילי יכול לסייע ללקוחות המואשמים בעבירה זאת, ומה כדאי לעשות במקרה שאתם חשודים בביצועה.
מהי סחיטה באיומים?
סחיטה באיומים מוגדרת בסעיף 428 לחוק העונשין כעבירה שבה אדם מאיים על אחר בפגיעה שלא כדין בגופו, בחירותו, ברכושו, בפרנסתו, בשמו הטוב, בצנעת הפרט שלו או של אדם אחר, במטרה להניע אותו לעשות מעשה או להימנע ממעשה. מדובר בעבירה מסוג פשע שדינה עד 7 שנות מאסר. עבירות סחיטה נחשבות לעבירות אלימות חמורות הפוגעות קשות בקורבן.
עבירות אלימות
עבירות סחיטה באיומים לעיתים קרובות מלוות גם בחשד לביצוע עבירות אלימות. הסוחטים עשויים להפעיל אלימות פיזית או לאיים בה על מנת להפחיד את קורבנותיהם ולהניע אותם להיענות לדרישותיהם. עבירות אלימות נפוצות בהקשר זה כוללות תקיפה, חבלה, קשירת קורבנות, שימוש בנשק ועוד. לעיתים האלימות מופנית גם כלפי בני משפחה או קרובים של הקורבן. שילוב של סחיטה עם עבירות אלימות הופך את העבירה לחמורה עוד יותר, והעונשים הצפויים לתוקפים האלימים גבוהים בהתאם. כאשר מתלוננים על סחיטה באיומים חשוב לדווח גם על כל מעשה עבירות אלימות נלווה. עורך דין פלילי מנוסה יכול לייעץ כיצד לפעול במצבים כאלה ולדאוג להגנה על הקורבנות.
כיצד ניתן לזהות שמתבצעת סחיטה באיומים?
יש מספר סימנים שיכולים לרמז כי מתבצעת סחיטה באיומים:
– דרישות לכסף או טובות הנאה אחרות, תוך שימוש בלשון איומים או הפחדה.
– איומים בפגיעה גופנית או פגיעה בבני משפחה או בקרובים אחרים.
– איומים בפרסום מידע אישי או מביך על הקורבן.
– איומים בפיטורין או פגיעה בעסק או מקום העבודה.
– טלפונים או הודעות מאיימות וחוזרות ונשנות בדרישה לכסף.
מה כדאי לעשות אם אתם קורבן לסחיטה באיומים?
אם אתם חשים שמתבצעת עליכם סחיטה באיומים, חשוב מאוד שתפעלו בהקדם בדרכים הבאות:
- דווחו למשטרה על האיומים. אל תנסו להתמודד עם זה לבד או להיכנע לאיומים.
- תעדו את כל האיומים – שמרו הודעות, מיילים, הקלטות ועוד.
- אל תיכנסו למשא ומתן עם הסוחט ואל תשלמו לו כל כסף.
- דברו עם אנשים קרובים שאתם סומכים עליהם ובקשו תמיכה ועזרה.
- היוועצו עם עורך דין פלילי שמומחיותו הינה עבירות סחיטה ואלימות.
מה עושים אם אתם חשודים בסחיטה באיומים?
אם אתם נחקרים, מואשמים או חשודים בביצוע סחיטה באיומים, חשוב מאוד להיוועץ בהקדם עם עורך דין פלילי כמו עו"ד עומרי שטרן המנוסה בתחום. עורך הדין יוכל לעבור איתכם על החומרים, לייעץ לכם כיצד לנהוג, ולבנות קו הגנה מתאים. אל תנסו להתמודד עם הדברים לבד. עבירות סחיטה הן עבירות חמורות שעלולות להוביל למאסר ממושך.
הערכת מהימנות של טענות להתנהגות מאיימת
לא כל התבטאות בוטה או קשה מוגדרת בתור איומים פליליים. יש להעריך האם קיימת סבירות ממשית שהדברים יתממשו, מה היה ההקשר, האם הייתה כוונה פלילית והאם יש ראיות מוצקות. לא פעם מתברר שמדובר בהבנה שגויה, ריב או ויכוח שהסלים. לכן, ההערכה צריכה להיות מבוססת על ראיות מוצקות. עורך דין פלילי יוכל לסייע בהערכה המשפטית של טענות למעשי סחיטה ואיומים.
איך מוכיחים עבירת סחיטה באיומים?
כדי להוכיח עבירת סחיטה באיומים, יש צורך להוכיח את יסודות העבירה:
– שהיו איומים או הפעלת אמצעי לחץ פסולים.
– שמטרת האיומים הייתה להניע את הקורבן לעשות מעשה או להימנע ממעשה.
– הוכחת כוונה פלילית של הנאשם להשיג דבר במרמה או בכפייה.
– שמדובר באיומים ממשיים ולא קלי ערך.
ראיות להוכחת האיומים יכולות לכלול הקלטות, התכתבויות, עדויות של הקורבן ועדים וכד'.
5 הדברים שחשודים בעבירות סחיטה באיומים חייבים לעשות:
- להיוועץ בהקדם עם עורך דין פלילי כמו עו"ד עומרי שטרן המנוסה בתחום עבירות הסחיטה והאלימות. עורך הדין ינתח את הראיות, יסביר על זכויותיכם וידריך אתכם כיצד לנהוג.
- לא להתבטא ולא למסור גרסה במשטרה ללא התייעצות עם עורך דין. זכרו, חשוד בחקירה רשאי לא להשיב על שאלות, כדי להימנע מהפללה עצמית.
- לאסוף ולשמור את כל הראיות והמסמכים הרלוונטיים שיכולים לתמוך בחפותכם או לסייע בקו ההגנה שלכם. העבירו חומרים אלו לעורך הדין.
- להימנע מיצירת קשר עם המתלוננים, עדים פוטנציאלים או שותפים לכאורה לעבירה. פניה כזו עלולה להתפרש כניסיון שיבוש הליכי חקירה.
- להקפיד להתייצב לכל הזימונים והדיונים בהליך המשפטי נגדכם. אי התייצבות עלולה להחמיר את מצבכם. שתפו פעולה עם הנחיות עורך הדין שלכם לאורך ההליך.
זכרו, גם אם אתם בטוחים שהינכם חפים מפשע, התנהלות לא נכונה מול רשויות אכיפת החוק עלולה לסבך אתכם. פעלו בשיקול דעת, בריסון ובהתאם להנחיות המקצועיות של עורך הדין שלכם.