הגנה עצמית במקרים של פשיעה אלימה: מתי זה מוצדק וחוקי?

הגנה עצמית נראית כדבר ברור מאליו. אדם הותקף, הוא או רכושו בעת פשיעה אלימה והוא מגן על עצמו באופן הטבעי והבסיסי ביותר. הרי מה יש לו לאדם יותר מאשר שמירה על בריאותו ורכושו בכל צורה שהיא? ובכן מסתבר שהדברים לא תמיד פשוטים כל כך ועילת הגנה עצמית לא תמיד עולה בקנה אחד עם תפיסת החוק המקובלת או ליתר דיוק כפי שההיגיון מראה.

 

מהי הגנה עצמית?

המונח הגנה עצמית הינו מונח מורכב ובעייתי מיסודו. הרי אדם כל אדם יכול להרגיש מאוים בסיטואציה מסוימת הנגרמת לו בשל או על ידי גורם אחר ולחוש כי חייו או רכושו בסכנה ממשית ולכן הוא פועל על מנת להרחיק ממנו את הסכנה במהירות ובכל דרך. הדת היהודית אף סיפקה פתגם הילכתי מפורסם וידוע הקובע כי הקם להורגך השכם להורגו, אולם כאן מדובר על מצב בו אדם מזהה פעולה עתידית בטרם התרחשה ועושה את שעליו לעשות על מנת לסכל מזימה זאת. יש כאן מצב של היערכות ותכנון מוקדם. בעוד שהגנה עצמית מחייבת פעולה חריגה ולא צפויה, שאת תוצאותיה לא תמיד ניתן לצפות ולכן גם ההשלכות שלה עלולות להיות קשות ומורכבות בעת התגוננות בפני עבירות אלימות שכן פגיעה לא מידתית בתוקף, יש בה על פי החוק עילה להעמדה לדין כנגד המותקף עצמו.

 

האם כל מצב מצדיק הגנה עצמית

הגדרת המושג הגנה עצמית הינה מורכבת ביותר, שכן נשאלת לא פעם השאלה האם כל מצב שבו אדם חש מאוים על חייו או בריאותו שלו או של הקרובים לו, אכן מחייבים הפעלת כוח לא סביר על מנת לסכל את הסיטואציה? כל איש או אישה עלולים למצוא עצמם מעורבים בעבירות אלימות שהם יחושו שהפתרון היחידי הוא תגובה אלימה הנובעת מהגנה עצמית וברק זמן קצר ימצאו עצמם על בעמדת הנאשמים הזקוקים לעורך דין פלילי על מנת להגן על חפותם בבית המשפט על מעשה שעשו לכאורה על מנת להגן על עצמם. חשוב להבין כי עצם העובדה שאדם הותקף אפילו בביתו או בשטח השייך לו, לא מאפשרים לו לעשות מה שנראה לו סביר על מנת להגן על עצמו, קרוביו או רכושו. לא כל מצב מצדיק עילת הגנה עצמית וחשוב לזכור זאת.

 

חוק דרומי

במדינות שונות ומתקדמות קיימים חוקים ותקנות שונות בנוגע לחוק הגנה עצמית. קשת הפעולה היא נרחבת ואין בהכרח אחידות לגבי התפיסה הרווחת. גם בתוך מדינות לעיתים יש הפרדה בין סיטואציות שונות. החוקה האמריקאית למשל מאפשרת מרחב פעולה די נרחב במקרה של חדירה לאזור בבעלות פרטית של אדם, אך שונה מאד בהסתכלות על עבירות אלימות המתרחשות במרחב הציבורי. בישראל התפיסה המקובלת לגבי הגנה עצמית נשענת כמו במקרים רבים אחרים על התפיסה המשפטית הבריטית הקובעת שמי שהגן על עצמו בשל עבירות אלימות, יש לו הגנה בשל כך. בשנת 1992 הורחב מעט החוק ברוח המשפט העברי וקבע שגם מי שהגן על אחר, בסיטואציה מתאימה, יזכה להגנה מתוקף הגנה עצמית. בשנת 2008 בעקבות פרשת שי דרומי הורחב החוק ומעתה יש זכות לעילת הגנה עצמית גם למצב שבו אדם הדף פורץ או מי שהתכוון לבצע עבירה פלילית בביתו או ברכושו של אדם גם אם לא סיכן אותו באופן מידי. בכל האמור עד כה, חשוב מאד להבהיר כי נושא ההגנה העצמית הינו מורכב ורגיש ודורש התערבות מיידית של אנשי מקצוע, עורך דין עומרי שטרן, מתמחה בטיפול וליווי מקרים מסוג זה.

 

סעיף 34 לחוק הפלילי

הגנה עצמית היא סוג של הגנה העומדת במבחן המשפט הפלילי ולמעשה מהווה סייג אפשרי לאחריות פלילית. סעיף 34 לחוק העונשין מסביר כי " לא יישאו איש או אישה באחריות פלילית למעשה שעשה אשר היה דרוש באופן ברור ומיידי בכדי להדוף תקיפה שלא כדין אשר נשקפה ממנה סכנה מוחשית לפגיעה בחיי האדם, חירותו, גופו או רכושו, שלו או של זולתו". באותה נשימה קובע גם החוק כי לא כל מקרה של תקיפה או פעולה אקטיבית כנגד מבצע עבירה, עומדת לה עילת ההגנה העצמית בצורה ברורה. חשיבותו של עורך דין פלילי הבקיא בחוקים וההלכות היא מהותית ובעלת חשיבות עליונה. יכול אדם לחוש שהוא פעל באופן סביר על מנת להגן על עצמו, אך סעיפי החוק לא בהכרח יישרו קו עם תחושה זאת, ולכן יכול אדם למצא עצמו בסיטואציה מורכבת, גם הותקף וגם נאשם.

 

אחריות ההוכחה

במקרה ואדם הובא בפני שופט בשל טענה שהוא פגע באדם אחר בתואנה של הגנה עצמית, חשוב לדעת ולזכור, חובת ההוכחה על כך שאדם היה נתון לסכנה מוחשית ומיידית אשר חייבה אותו לפעול באופן שהצריך פעולה חריגה שגרמה לפגיעה פיזית באדם אחר, גם אם זה פעל על מנת להרע, או לגרום נזק, עדיין עומדת על הפוגע. כלומר, גם במקרה בו הותקף אדם ופעל בשל כך בצורה לא סבירה, עומד לו נטל ההוכחה על נחיצות הפעולה שלו על אחריותו, לכן הצורך בהתערבות של עורך דין היא בעלת משקל גדול, עורך דין עומרי שטרן יעניק שירותי ליווי משפטי בכל התהליך המורכב שבו מוצא עצמו אדם עומד למשפט על כך שפעל מתוקף ההגנה על עצמו וזולתו אך מוצא עצמו עומד מול שופט ומסביר מדוע הייתה פעולתו מוצדקת.

אהבת? שתף עם חבריך
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
מי שקרא את הכתבה הזו התעניין גם בנושאים:

כתבות נוספות שאולי יעניינו אותך

הליך מעצר ושחרור ממעצר
  • משפט פלילי ·

הליך מעצר ושחרור ממעצר

.
מה הוא מעצר ובאילו תנאים ניתן לעשות בו שימוש? מעצר הינו שלילת חירותו של אדם לפרק זמן מסויים. שוטר מוסמך לעצור חשוד רק בהתקיים תנאים שבחוק: קיומה של סכנה לביטחון…
  • משפט פלילי ·

מהי תלונת שווא?

.
תלונת שווא היא תלונה כוזבת שהוגשה במתכוון על אירוע פלילי שלא התרחש. מדובר בעבירה פלילית חמורה, שגורמת נזק חמור למי שהתלונה הוגשה נגדו. יש חשיבות עליונה בפנייה לסיוע משפטי של…

לייעוץ ראשוני חייגו עכשיו: 054-7713271

או השאירו פרטים לקבלת שיחה חוזרת:

הצלחות המשרד

חמישה צעירים כבני 30, כולם בעלי עבר פלילי עשיר, נהגו בחודשים האחרונים לפרוץ בצורה מתוחכמת לביתם של תושבי אזור ראשון לציון. על פי החשד, החמישה נהגו לשכפל את מפתחות הבתים בשיטה שזכתה לכינוי "שיטת הפלסטלינה" ובאמצעותה רוקנו מספר רב של דירות באזור מרכז הארץ. כל הפרטים
השבוע האריך בית המשפט את מעצרם של החמישה עד לתום ההליכים המשפטיים נגדם בנימוק שהם בעלי עבר פלילי בתחום עבירות הרכוש ואם ישוחררו יחזרו לפרוץ לדירות, אך עו"ד עומרי שטרן, שייצג את אחד מראשי הכנופיה שביצע את הפריצות לדבריו על מנת לממן את חובות ההימורים שצבר, הצליח לשכנע את בית המשפט לשחרר את מרשו למעצר בית, בזמן שארבעת חבריו נותרו במעצר.

לייעוץ ראשוני השאירו פרטים לקבלת שיחה חוזרת

דילוג לתוכן