עבירות סמים
בכל שנה ושנה גדל ההיצע והביקוש לסמים במדינת ישראל וכתוצאה מכך גדלה גם כמות התיקים הפליליים המוגשים לבתי המשפט בגין עבירות סמים. על פי דוח שהמשטרה פרסמה נמצא כי כמות התיקים שנפתחו בגין עבירות סמים בשנת 2017 עומדת על 36,083, עליה של 15.3% מהשנה הקודמת.
קיים מגוון רחב מאוד של עבירות סמים כמו שימוש עצמי בסמים, סחר בסמים, גידול סמים, ייבוא סמים ועוד.
לרוב, עבירות סמים יהיו משולבות עם עבירות נוספות כמו אלימות, פגיעה ברכוש, נשיאת נשק ללא רישיון וכדומה.
יצוא, ייבוא, הספקה והחזקה
פקודת הסמים המסוכנים מגדירה מהו ייצוא יבוא וסחר ולפיה: "לא ייצא אדם סם מסוכן, לא ייבא אותו, לא יקל על ייצואו או ייבואו, לא יסחר בו, לא יעשה בו שום עסקה אחרת ולא יספקנו בשום דרך בין בתמורה ובין שלא בתמורה, אלא אם הותר הדבר בפקודה זו או בתקנות לפיה או ברישיון מאת המנהל."
לפיכך, קיים איסור על כל העברת סם מאדם לאדם, גם אם הדבר נעשה ללא תשלום או כל תמורה אחרת.
אם כך, כל אדם המשתמש בסם יחשב כסוחר סמים? כל העברה של אחד ממשנהו נחשבת לפי החוק לסחר בסמים?
התשובה לכך היא לא, תפקידו של בית המשפט הוא לקיים את ההבדלה בין ייצוא יבוא ואספקה של סמים לבין עבירות של שימוש עצמי והחזקה של הסם.
לפי החוק, אדם אשר נתפס כשברשותו קנאביס או חשיש עד למשקל של 15 גרם נכלל תחת הההגדרה של "צריכה עצמית" בעוד שאדם הנתפס עם כמות העולה על 15 גרם ייכלל תחת הקטגוריה של "לא לצריכה עצמית".
במקרה של סמים קשים, כמו קוקאין והרואין, כמות שקטנה מ 0.3 נחשבת לצריכה עצמית.
עורך דין פלילי לעבירות סמים
כמות הסם היא המכריעה והמשקל הוא שעושה את ההבדל – המונח המשפטי לעניין זה הינו "חזקת כמות" , כמעט לכל סם קובעת פקודת הסמים המסוכנים בתוספת השנייה לה את חזקת הכמות אשר היא הגבול ממנו יתייחסו להחזקה כאילו הייתה שלא לצריכה עצמית ולמעשה מדובר בנסיבה מחמירה הנלמדת מנסיבות ההחזקה ואתה ניתן לסתור כמובן, לכן חשוב להתייעץ עם עו"ד פלילי לפני מתן גרסה ראשונית.
בנוסף לזאת, קיים פער בחומרת הענישה.
על פי החוק עונש מקסימלי בעבירת "סחר" הינו עד 20 שנים, בעוד בעבירת סמים קלה העונש הוא עד שלוש שנות מאסר.
במקרה והעבר הפלילי נקי ללא רבב והעבירת סמים היא קלה, ניתן להגיע לתוצאה קלה ביותר הכוללת רכיבי ענישה של קנס ומאסר מותנה לתקופה מנימלית.