אישום בעבירות אלימות הוא אישום פלילי חמור מן הרגיל, כמו כן עלולות להיות לו השפעות משמעותיות מאוד על חייו של הנאשם. אם אתם עומדים בפני כתב אישום בגין עבירות אלימות, או שאתם נמצאים כבר במהלכו של הליך משפטי בנושא, אנחנו כאן כדי להבהיר לכם את כל העקרונות החשובים שכדאי שתכירו על מנת לשפר את מצבכם.
עבירות אלימות
תחת הכותרת עבירות אלימות ניתן לכלול מספר רב של עבירות. חלק מהעבירות הללו נמצאות ברף התחתון של הענישה הפלילית, אולם חלקן נמנות עם העבירות שעליהן מוטלים העונשים הגבוהים ביותר. העבירות הנפוצות ביותר בתחום הן תקיפה, שוד, רצח, גרימת נזק לרכוש ואיומים. כמובן שהעבירות הללו שונות זו מזו, וגם הענישה עליהם אינה דומה.
-
תקיפה
תקיפה היא פעולה אלימה שאותה ביצע הנאשם כנגד הקורבן. התקיפה יכולה להיות הכאה פיזית, או הפעלת כוח בצורה לא מרוסנת ללא הצדקה. העונש על תקיפה יכול להגיע לשנתיים של מאסר. נתון נוסף שהוא בעל משמעות רבה בהרשעה בעבירות תקיפה הוא מידת הנזק שנגרמה לקרבן. במקרה שבו מדובר על תקיפה אשר גרמה חבלה של ממש בית המשפט צפוי להחמיר בעונש, והוא יכול לגזור עד מאסר ל3 שנים.
-
פציעה
פציעה היא עבירת שנמצאת גם היא תחת הקטגוריה של עבירות אלימות והמיקוד בעבירה הזו הוא בעיקר בתוצאה שלה. אדם שגרם במישרין או בעקיפין לפציעתו של אדם אחר צפוי גם הוא לעונש של עד למספר שנות מאסר, כל זה כמובן בכפוף לנסיבות השונות שבהן אירעה הפציעה.
כאשר מדובר על גרימה של פציעה חמורה או פציעה שנעשתה בנסיבות מחמירות או עם נשק, העונש יהיה כבד יותר.
-
תקיפה בנסיבות מחמירות
עבירת תקיפה שנחשבת חמורה יותר היא תקיפה במקרה שבו הנאשם לא תקף בגפו את הקורבן. במקרה הזה החוק מגדיר את התקיפה בתור תקיפה בנסיבות מחמירות מה שגורר ענישה חמורה יותר של עד כ4 שנות מאסר. גם בהקשר הזה לתוצאות התקיפה יכולות להיות השלכות על חומרת העונש.
-
תקיפת/העלבת עובד ציבור
בעוד שבעבירת התקיפה הענישה לא מתייחסת למעמדו של הנפגע, כאשר הנפגע הוא עובד ציבור ישנה חומרה מיוחדת לתקיפה, במיוחד כאשר זו נעשית כדי למנוע ממנו לממש את תפקידו. אדם שתקף עובד ציבור יכול להיכנס לכלא למשך 3 שנים, וכאשר התקיפה בוצעה בנסיבות מחמירות העונש צפוי להיות כבד עוד יותר.
-
עבירת שוד
עבירה של שוד גם היא נמצאת תחת ההגדרה של עבירות אלימות, וגם בגינה העונש יכול להיות כבד ביותר. העבירה החמורה ביותר בהקשר הזה היא שוד מזוין שנעשה תוך שימוש בנשק כדי לאיים על הקורבן. בדרגה השנייה נמצאות עבירות השוד שבוצעו ללא שימוש בנשק, כאשר היא בוצעה תוך פיזי מול הקורבן.
העונש על עבירות שוד יכול להיות חמור במיוחד והוא יכול לעלות למעל 10 שנות מאסר, וכאשר מדובר על שוד מזוין העונש יכול להיות לכמעט 20 שנות מאסר. גם פה כמובן לנסיבות השונות יש הרבה מאוד משמעות.
-
סחיטה/סחיטה באיומים
סחיטה היא שידול של אדם לבצע מעשה בעל כורחו תוך הפעלה של לחץ פיזי/נפשי. החוק מתייחס בחומרה רבה לעבירת הסחיטה, במיוחד כאשר היא מלווה באיומים על הקורבן שנועדו לגרום לבצע את מה שהנאשם מבקש.
לעבירת הסחיטה יכולות להיות פנים רבות ובמקרים רבים היא מלווה בעבירות נוספות. העונשים על סחיטה מתחילים מ3 שנות מאסר ויכולים להגיע במקרים החמורים יותר גם ל9 שנות מאסר.
-
עבירות המתה ורצח
עבירות האלימות שנמצאות ברמת החומרה הגבוהה ביותר אלו עבירות של המתה ורצח. בניגוד למקרים אחרים שבהם את התוצאה אולי ניתן להשיב אחורה או לעזור לנפגע, במקרים הללו את הנעשה אין להשיב. לאור זאת, האישום בעבירות הללו צפוי לגרור עונש כבד מאוד, ומדובר על סך שנות המאסר הגדול ביותר שקיים במשפט הישראלי.
ענישה בעבירות אלימות
הענישה בעבירות אלימות קבועה בחוק, אולם ישנן נסיבות שונות שיכולות לגרום לבית המשפט להחמיר או להקל בעונשו. לפניכם מספר שיקולים נפוצים שאותם שמים השופטים לנגד עיניהם כאשר הם ניגשים לגזירת דין בעבירות אלימות.
-
זהות הקורבן
לדמותו של הקורבן ישנה משמעות רבה בעבירות אלימות. כאמור, תקיפה של אדם רגיל אינה דומה לתקיפתו של עובד ציבור במיוחד כאשר זה אחרון נמצא בתפקיד. באופן דומה תקיפה או ביצוע של מעשה אלימות כלפי קטין או אדם חסר ישע גם היא מקבלת חומרה משל עצמה בחוק, והעונש עליה צפוי להיות חמור יותר מהעונש על עבירה מקבילה כלפי אדם רגיל.
-
השלכות
כאמור, להשלכות המעשה ישנה השפעה מכרעת על הענישה. ברור לכל בר דעת שבית המשפט לא יוכל להתייחס באותה חומרה לאדם שתקף את חברו וגרם לאשפוזו בבית חולים לתקופה ארוכה אל מול אדם שתקף את חברו בתקיפה שהסתיימה ללא פציעה של ממש. בעבירות אלימות לתוצאה ישנה משמעות רבה, ובתי המשפט מחמירים כאשר הקורבן נפגע בצורה קשה.
-
גורם ההרתעה
נתון נוסף שאותו יש לקחת בחשבון כאשר מדברים על ענישה הוא הצורך של בית המשפט למנוע מצב של מעשי אלימות חוזרים ונשנים. הנתון הזה מכונה גורם ההרתעה, והוא מביא לידי ביטוי את הצורך של בית המשפט להטיל על הנאשם עונש שיימנע ממנו ומהסביבה שלו לבצע את המעשה בשנית.
-
מניע נפשי
למניע הנפשי של הנאשם יש השפעה על החלטת השופטים. אינו דומה נאשם שתכנן מעשה אלימות לפרוטרוט לנאשם אחר שהתנהג באלימות אולם באופן מזדמן ולא מתוכנן. תכנון מראש מצביע על כוונה פלילית מובהקת, דבר שיש לו משמעות בעולם הדין הפלילי.
-
אפשרות השיקום
הענישה בישראל נועדה גם לאפשר לנאשם לשקם את עצמו ולגרום לו לחזור למוטב. נאשמים שמביעים רצון לעבור תהליך שיקומי ומתחרטים על המעשה שאותו הם ביצעו יכולים לגרום לבית המשפט להקל בעונשם, מתוך מטרה לאפשר להם לעבור את הליך השיקום בצורה הניאותה.
עורך דין פלילי בעבירות אלימות
כפי שניתן להבין, על עבירות אלימות בתי המשפט נוהגים לגזור עונשים כבדים, וברוב המקרים ענישה בעבירות מהסוג הזה תסתיים במאסר ממושך. עם זאת, לנסיבות העבירה ישנה משמעות רבה בגזירת העונש, ועל כן עורך דין עבירות אלימות, כזה שמומחה בתחום ובעל ניסיון יכול להוציא את הנאשם עם עונש מופחת.
ההרשעה של בית המשפט יכולה להתרחש גם במקרה שבו הוסר כל ספק סביר מעל מניעיו של הנאשם, ובעבירות אלימות לעורך דין מנוסה יש הרבה מה לעשות. אז אם אתם עומדים לפני אישום בעבירות מהסוג הזה, מומלץ לקחת את שירותיו של עורך דין עבירות אלימות כדי למנוע מצב שבו אתם סופגים עונש מאסר ממושך.
לסיכום
עבירות אלימות מהוות עבירות פליליות בעלות רף ענישה גבוה. לאור זאת, במקרה של אישום בעבירות אלימות עליכם להיות מלווים בעורך דין פלילי מנוסה שיעזור לכם לצלוח את ההליך בצורה הרצויה מבחינתכם. במקרים רבים הנסיבות השונות של העבירה יחד עם שינוי שאותו עברתם מזמן התקיפה ועד העמדה לדין יוכלו להוות לבית המשפט סיבות לקהל בעונש שלכם.