לעיתים אנשים נחקרים במשטרה ובסופו של דבר התיק נסגר בלי שהם הועמדו לדין ולא הוכחה אשמתם. במצב זה קיימת פעולה נוספת שכדאי לכם לבצע, והיא לשנות את עילת הסגירה של התיק הפלילי. במאמר זה נספר לכם מדוע כדאי לעשות זאת ואיך התהליך הזה פועל
מהי עילת סגירה של תיק?
עילת סגירת תיק פלילי היא הסיבה בגינה החוקרים במשטרה שממונים על תיק מסוים החליטו לסגור אותו. לאחר שפותחים תיק פלילי, הוא ייסגר אם לא הוגש כתב אישום. לאחר הסגירה, תישלח הודעה לחשוד שהתיק נסגר, אבל ברוב העבירות לא יצוין באיזה עילה נסגר התיק. אם תרצו לברר זאת, תצטרכו לפנות למשטרה לבד או באמצעות עו"ד פלילי והם יוכלו לשתף אתכם במידע הזה.
מהן שלושת העילות בגינן סוגרים תיק?
קיימות שלוש עילות שמאפשרות סגירת תיק פלילי:
- חוסר אשמה: עילה של חוסר אשמה משמעה שלאחר שנחקרו ראיות ועדויות, החשוד לא נמצא אשם, או שהוחלט שהפעולות שהוא ביצע אינן פליליות. אם התיק שלכם נסגר בעילה של חוסר אשמה, התיק יימחק מהרישום הפלילי שלכם כליל ולא יהיה זכר לחקירה שנפתחה.
- חוסר ראיות: סגירת תיק פלילי יכולה להתבצע גם בעקבות חוסר ראיות, כלומר שלא נמצאו ראיות מספקות בכדי לקשר בין החשוד במקרה לבין העבירה שהוא לכאורה ביצע. כשאין ראיות, לא ניתן להגיש כתב אישום והתיק יכול פשוט להיסגר. אבל יש לזכור שבמקרים כאלה, במידה ויימצאו ראיות חדשות – החוקרים במשטרה יוכלו לפתוח את התיק מחדש. מסיבה זו תיקים שנסגרים על עילה של חוסר ראיות עדיין נשמרים ברישום הפלילי של החשוד. לדבר זה יכולה להיות השפעה על עתידו של החשוד, לדוגמה יש מקרים בהם הוא לא יוכל להתקבל לעבודות מסוימות מאחר ויש לו עבר פלילי.
- נסיבות העניין אינן מתאימות להעמדה לדין: העילה הזו הייתה ידועה בעבר כ"חוסר עניין לציבור". בעצם מדובר במצב של סגירת תיק פלילי במקרים בהם נאספו מספיק ראיות שהיו יכולות להוביל להגשת כתב אישום, אבל החוקרים החליטו שלא לעשות זאת מכל מיני סיבות. זה יכול להיות בגלל שמדובר בחשוד ללא עבר פלילי שביצע עבירה קלה, או שלא נגרם נזק גדול ועוד. אם התיק נסגר בגין עילה זו, עדיין ניתן לפתוח אותו מחדש בהמשך. לכן הרישום הפלילי נשאר, ועלולות להיות לו השפעות בעתיד.
מתי ניתן להגיש בקשת שינוי עילת סגירת תיק פלילי?
בקשת שינוי עילת סגירת תיק פלילי אפשר להגיש לאחר שהתקבלה ההחלטה לסגירת התיק על ידי המשטרה, מעילה של חוסר ראיות או נסיבות העניין שאינן מצדיקות העמדה לדין. ניתן לעשות זאת באמצעות עו"ד פלילי.
מהי המשמעות של שינוי עילת סגירת תיק פלילי?
עילת סגירת תיק פלילי היא זאת שמעידה על הסיבה מדוע תיק נסגר, והיא זאת שמייצגת בעצם את עוצמתן המשפטית של הראיות ואת החשד כנגד האדם שביצע את העבירה.
כשסוגרים תיק בעילת "חוסר אשמה" מדובר בהוכחת חפות מפשע מוחלטת, אך לא כך עם שתי העילות האחרות – חוסר ראיות ונסיבות שלא מתאימות להעמדה לדין. שתי עילות אלה גם נשמרות ברישום הפלילי, וגם מאפשרות פתיחה מחודשת של התיק אם יימצאו ראיות חדשות.
יש 2 סיבות מדוע תרצו לבצע שינוי עילת סגירת תיק פלילי:
- מניעה של פתיחה מחודשת של תיק: אם תשנו את עילת סגירת תיק פלילי תוכלו למנוע פתיחה מחודשת של התיק בהמשך והגשת כתב אישום.
- תיעוד תיק פלילי: אם תוכלו לשנות את העילה, תוכלו למחוק גם את הרישום הפלילי, וכך זה לא ישפיע על עתידכם – בקבלה לעבודה או בהתנהלות מול גופים שונים.
מסיבות אלה מומלץ מאוד להגיש בקשת שינוי עילת סגירה של תיק פלילי, ואת זה ניתן לעשות באמצעות עורך דין פלילי.
איך מבצעים שינוי עילת סגירת תיק פלילי באמצעות עורך דין פלילי?
כדי לשנות את עילת הסגירה, אתם צריכים להגיש בקשה תוך 30 יום, לבד או באמצעות עו"ד פלילי, לאחר שקיבלתם את ההחלטה על העילה לסגירת התיק הפלילי. אתם בשיתוף עורך הדין הפלילי, תצטרכו להגיש בקשה מנומקת שמתבססת על חומר החקירה, אותו אתם יכולים לקבל מהמשטרה. בבקשה אפשר לנקוט בשיטות שונות, לדוגמה בהצגה של ראיות שעומדות כנגד הראיות הנוכחיות, בהצגת עדויות ועוד. הבקשה צריכה להיות מספיק משכנעת בכדי לאפשר לחוקרים לחשוב מחדש ולשנות את עילת סגירת התיק. בסופו של דבר, התיק כבר נסגר ולא הוגש כתב אישום, לכן זה פשוט יותר לבצע את מהלך השכנוע הזה.
כאמור, מומלץ להשתמש בשירותיו של עו"ד פלילי בהליך זה. עורך דין פלילי הוא בעל המיומנויות, הידע והניסיון הנדרש בכדי לנסח את הבקשה והנימוקים השונים לשינוי העילה. עו"ד פלילי יוכל ללוות אתכם בתהליך הבירוקרטי ולהגיע לתוצאות המיטביות.
לסיכום
יש חשיבות רבה לשינוי עילת סגירת תיק פלילי, וכדי לעשות זאת יש להגיש בקשה מסודרת. לצורך הבקשה מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין פלילי, שיעזור לכם להוכיח את חפותכם.