במצבים בהם נפתחה חקירה פלילית נגד עובד בענפים מסוימים, קיים נוהג של בחינת האפשרות להשעות את העובד מתפקידו הנוכחי או להעבירו לתפקיד אחר. אולם חשוב לדעת כי החוק מחייב את המעסיק לערוך לעובד שימוע לפני השעיה בעקבות פתיחת חקירה פלילית. במאמר זה נסביר באילו מקרים השעיה של עובד מדינה עשויה להתאפשר, מהן מטרות השימוע והאם מותר להשעות עובד מדינה לפני ניהול השימוע.
באילו מקרים השעיה של עובד מדינה עשויה להתאפשר?
בהתאם לסעיף 47(א) לחוק שירות המדינה (משמעת), התשכ"ג-1963, בסמכות נציב שירות המדינה להשעות עובד מדינה בשני מצבים ספציפיים:
- כאשר הוגשה קובלנה כנגד עובד המדינה בגין עבירת משמעת.
- באם נפתחה חקירה פלילית משטרתית נגד עובד מדינה, בגין עבירה שלדעת הנציב נושאת עמה קלון.
עבירה נושאת קלון, היא עבירה אשר אל ביצועה נלווה פגם מוסרי. הקביעה האם בעבירה יש קלון, מבוססת על מספר קריטריונים, בהתאם לפסיקה:
- מהותה של העבירה שבוצעה
- תדירות ההתנהלות הפסולה
- הנסיבות שבהן העבירה התבצעה
- נתוני מבצע העבירה, לרבות תפקידו, מעמדו וכוונותיו בביצוע הפעולות האמורות
- שיקולים של מדיניות משפטית
בנוסף, על פי סעיף 47(ד), לנציב שירות המדינה יש סמכות להעביר זמנית את עובד המדינה לתפקיד אחר. המטרות העיקריות העומדות מאחורי השעיה או שיבוץ מחדש של עובד מדינה המצוי בחקירה פלילית, הן לשמור על תפיסת הציבור את שירות המדינה, לשמור על אמון הן בשירות המדינה והן בעובדיו, ולמנוע מעובד המדינה החשוד, לבצע עבירה חוזרת או להשפיע לרעה על המשמעת בשירות המדינה בזמן ההליכים המתנהלים כנגדו.
צמצום או ביטול האינטראקציה של עובד המדינה עם עובדים אחרים העובדים לצידו או נמצאים בסמכותו, חיוני כדי למנוע השפעות שליליות על אנשים אלה. יתרה מכך, הדבר פועל כגורם מרתיע לנושאי משרות אחרים, ומונע מהם לעסוק בפעולות שעלולות לערער את המשמעת וניקיון הכפיים של העובדים בשירות המדינה.
על זכות השימוע לפני השעיה בעקבות פתיחת חקירה פלילית
לגופו של עניין, החלטה על השעיית עובד מדינה לא תתקבל לפני קיום שימוע בעניינו. סעיף 47(ב) קובע במפורש כי נציב שירות המדינה אינו יכול להשעות עובד אלא אם ניתנה לעובד הזדמנות להשמיע את טענותיו בעניין ההשעיה בתוך פרק זמן מוגדר. טיעונים אלו יכולים להיות מוצגים ישירות בפני נציב השירות או בפני אדם שהוסמך על ידיו. עם זאת, במקרים בהם העובד כבר טען את טענותיו הקשורות להשעיה כמפורט בסעיף 48, רשאי נציב שירות המדינה להמשיך בהשעיה עוד בטרם נתן לעובד אפשרות השימוע. אולם במקרים כאלה, חובה לתת לעובד הזדמנות מיידית לנסח את טיעוניו לטובת הפסקת ההשעייה, בסמוך לביצועה.
מה המטרה של עריכת שימוע לפני השעיה בעקבות פתיחת חקירה פלילית?
זכות השימוע נובעת מזכותו של העובד להשמיע את הצד שלו בפרשה שהובילה לפתיחת ההליך הפלילי כנגדו. זהו היבט יסודי של עקרונות הצדק הטבעי. המטרה העיקרית של השימוע היא להבטיח הליך הוגן ותקין לעובד. הדבר כרוך בהצגת דין וחשבון מקיף של כל הנסיבות והנתונים הרלוונטיים לעניין, לרבות נקודת המבט של העובד, בפני בעלי הסמכות להשעות את העובד או לשבצו לתפקיד אחר.
בדרך כלל, הדיון מתנהל בכתב. עם זאת, ישנם מצבים בהם ניתן להחליט על קיום שימוע בעל פה. במקרים בהם יתקיים שימוע בעל פה, יש לתעד את ההליך בפרוטוקול.
כך או כך, לתוצאות השימוע יש השפעה משמעותית על המוניטין של העובד, עתידו המקצועי ומעמדו. כתוצאה מכך, חיוני להסתייע בשירותי עורך דין פלילי שיסנגר על העובד במהלך השימוע, בשאיפה למנוע את ההשעיה.
הידעתם? עובדי מדינה לקראת שימוע זכאים לקבל הודעה על ההליך המתוכנן
עובד המדינה העומד בפני שימוע לקראת השעייתו בשל חקירה פלילית, או עורך הדין המייצג אותו, זכאים לקבל הודעה בכתב בדבר הכוונה לערוך שימוע כזה. הודעה זו תספק מתווה תמציתי של הסיבות שבעטיין השעיה או העברה מהתפקיד עומדות על הפרק. כמו כן, עובד המדינה יקבל מידע על זכאותו להשמיע את טענותיו במהלך התקופה המיועדת לשימוע.
מסגרת הזמן המיועדת להצגת גרסתו של העובד לאירועים, היא בדרך כלל סבירה, ולרוב לא תעלה על 14 יום. עם זאת, בנסיבות חריגות, ניתן להאריך את פרק הזמן הזה, בכפוף לאישור הנציב ובתנאים המבטיחים את הרחקת עובד המדינה ממקום עבודתו. אי הגשת טענותיו של העובד בתוך תקופת השימוע שנקבעה, ייחשב כוויתור מרצון על זכותו לשימוע.
לסיכום
ההחלטה על השעיית עובד מדינה היא פעולה משמעותית שיש לה השלכות מרחיקות לכת על חיי העובד, העסקתו ועתידו. הבשורות המעודדות הן, שעובד שיוכל להציג טיעונים משכנעים כנגד השעייתו או העברתו מתפקידו, במהלך השימוע, עשוי להימנע מרוע הגזירה. עם זאת, כדי למנוע תרחיש של השעיה ללא שימוע, וכדי להבטיח שזכות השימוע של העובד תמומש כחוק, רצוי מאוד לפנות לעורך דין פלילי לטובת ייעוץ לפני חקירה במשטרה. בכוחו של עו"ד פלילי מנוסה, לסייע לא רק בהליך השימוע אלא במקרים מסוימים גם לאפשר סגירת תיק פלילי ומחיקת רישום פלילי.
בנוסף לכך, עורך הדין יכול להנחות את עובד המדינה בהגשת טענותיו לעניין ההשעייה במסגרת השימוע וגם לייצג אותו ביעילות במידה ועולה הצורך להגיש ערעור פלילי.
למשרד עורך דין עומרי שטרן – משרד עורכי דין פלילי, ניסיון עשיר במתן ייצוג משפטי לעובדי מדינה שזומנו להליכי שימוע בעקבות פתיחת חקירה פלילית נגדם. נשמח לעמוד גם לרשותכם ולסייע לכם בהגנה על שמכם הטוב והאינטרסים שלכם לאורך כל הדרך. פנו אלינו כעת לייעוץ משפטי דיסקרטי!