במאמר הבא נעסוק בנושא חשוב ומכריע ביותר במשפט הפלילי – שהוא הספק הסביר.
ספק סביר – חוק העונשין
(א) לא יישא אדם באחריות פלילית לעבירה אלא אם כן היא הוכחה מעבר לספק סביר.
(ב) התעורר ספק סביר שמא קיים סייג לאחריות פלילית, והספק לא הוסר, יחול הסייג.
נשאלת השאלה מהו ספק סביר?
ספק סביר הוא מושג שכיח במשפט הפלילי ועיקרון יסודי המנחה כל עורך דין פלילי .
ספק סביר הוא הסבר המתיישב על הדעת והגיוני ביחס לראיות ולחומרי החקירה הקיימים כנגד הנאשם .
אין קביעה מפורשת בחוק מהו הספק הסביר – הפרשנות נתונה לבית המשפט הבוחן כל מקרה לגופו ותלוי בנסיבות המקרה המדובר.
בהליך הפלילי, למרות שיש ראיות מוצקות ועומדות כנגד אדם, המקרה בו התביעה לא הוכיחה מעבר לכל ספק סביר היות והעבירות בוצעו על ידי הנאשם, בית המשפט יזכה את הנאשם על פי חוק סדר הדין הפלילי.
המידה של ספק סביר ייחודית למשפט הפלילי וזאת על מנת למנוע ולהימנע ממקרים של הרשעות שווא ומהפללה המתבססת על עובדות אשר לא קיימת וודאות לנכונותן.
עבודת הסניגור בהיבט של הוכחת האשמה ברמת הודאות הנדרשת הינה להטיל ספק בעובדות הנטענות – אל לנו לשכוח שמנגד התביעה תעשה מאמצים כבירים על מנת להסיר הספק.
ספק סביר – צריך שיהווה הסבר מספק על אותן עובדות המיוחסות לנאשם.
בית המשפט יתחשב בכך רק אם הספק מעוגן בחומר הראיות וזאת בשונה מהמשפט האזרחי בו קיים מאזן הסתברויות, זאת אומרת שעל התובע והנתבע להוכיח טענותיהם ברמה שבית המשפט ישתכנע לקבל הטענות או ידחה את התביעה.
בכדי להרשיע אדם במשפט פלילי קיימת על התביעה חובת הוכחה שהיא מעבר לכל ספק.
גם אם לא הוכחה אשמתו של אדם אחר, הנאשם יכול שיעורר בלב השופט ספק סביר לגבי מבצע העבירה אם ייתכן הסבר אחר המתיישב על הדעת , ועל בית המשפט חלה חובה לזכות את הנאשם מחמת הספק .
למשפט הפלילי השפעה רבה על חייו של הנאשם , שכן בסוף ההליך הפלילי לעיתים נאשם יכול לעמוד בפני עונש מאסר השולל את זכותו הטבעית שהיא הזכות לחירות, זכות טבעית המוענקת לאדם מעצם היותו אדם, ולא זכות אותה מעניק השלטון .
על כן , קיימת חובת הוכחה העולה על כל ספק סביר לפני שגוזרים את דינו של נאשם בפלילים שכן הפגיעה בזכויותיו הטבעיות חמורה וקשה .
בפסק דין של בית המשפט העליון (דנ"פ 4342/97) קובע השופט ברק, כי עצם ההתלבטות בשאלה האם התקיים בנסיבות העניין ספק סביר, עולה כדי "ספק סביר" בעצמה ומביאה לזיכויו של הנאשם מחמת הספק, כמו גם מקרה בו הנאשם נתן הסבר מתקבל על הדעת לאשמה המיוחסת לו ולחומר הראיות המשמש נגדו.
יש לציין כי השופט אינו מכריע בשאלת קבלת ההסבר. במקרה כזה, יהא על ביהמ"ש לזכות את הנאשם מחמת הספק.
מה ההבדל בין זיכוי מחמת הספק לזיכוי מוחלט ?
בשונה מזיכוי הנובע מחמת הספק בו נותר ספק בדבר אשמתו של אדם, זיכוי מוחלט או מלא משמעותו שיש יסוד להניח כי האדם המועמד לדין חף מכל אשמה פלילית, זיכוי זה מנקה את הנאשם באופן מוחלט.
לזיכוי מלא גם השפעות והשלכות כלכליות הנוגעות לפיצויים המגיעים לאדם שהועמד לדין וזוכה מכל אשמה.
לסיכום, נקבע בחוק כי אין להרשיע אדם אם נותר ספק סביר ביחס לאשמתו, חופש האדם והגנה על חירותו האישית המעוגנים בסעיף 5 לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו – נותנים עדיפות מובהקת לזכות לנאשם בביצוע עבירות פליליות וזאת בכדי למנוע את הנזק הגדול היכול להיגרם באם אדם חף מפשע יורשע בפלילים ותישלל ממנו הזכות לחירות וזכויות נוספות בעלות מעמד גבוה.
משרד עורכי דין פלילי עומרי שטרן יוכל לעזור גם לכם בייעוץ, ליווי וייצוג בכל שלבי ההליך הפלילי