עבירות שוחד הן עבירות שכאילו מלוות את המין האנושי מאז ועד היום, עבירות שוחד ושחיתו מוכרות לנו בכל חברה שאנחנו מכירים בכל מקום בעולם ובכל תקופה, גם כיום קבלת ומתן השוחד עדיין קיימים והמחוקק נלחם ומבקש למגר את התופעה בין השאר באמצעות ענישה חמורה.
מהי עבירת שוחד ?
בסיסה של עבירת שוחד היא בקבלת טובת הנאה שקיבל עובד ציבור בכסף או בשווה כסף לבין מי שמוגד צד ג על מנת לקדם מגוון של אינטרסים שונים שהבולטים שבהם הם אינטרסים אישיים, כלכליים או משפטים. מעניק השוחד הוא מי שהוגד כספק טובות ההנאה או מישהו מטעמו. בתוך הפעולה המוגדרת כעבירת שוחד יפעל עובד הציבור שקיבל את השוחד באופן שהוא מבצע פעולות מסוימות או לחלופין נמנע מלבצע אותן על מנת שרצונו של מעניק השוחד יתקיים ויצא באופן ממשי לפועל. בהקשר של עבירות שוחד מקובל לבדוק או להתעכב רק על המגזר הציבורי, אולם אפשר למצא מקרי שוחד גם במגזר הפרטי לקיום עסקים אלו ואחרים.
התנאים לקיומה של עבירת שוחד
עבירת שוחד לא מגיעה מתוך ריק קיים יש בה תמיד אלמנטים של דפוסי פעולה ומאפיינים שמגדירים את פעולת עבירת השוחד.
- לכל מטבע יש שני צדדים – כל עבירת שוחד מורכבת מנותן השוחד לזה המקבל אותו, חשוב בהקשר זה לומר שעבירת שוחד לא בהכרח כורכת את שני הצדדים ביחד. אם זאת בהנחה מתן שוחד וקבלתו התקיימו, הרי שזוהי עבירה פלילית המוגדרת כחמורה גם אם השוחד היה חלקי, בסכומים קטנים, בפעימה אחת או במספר פעימות, שוחד הוא שוחד.
- המחשבה הפלילית – הרעיון של המחשבה המבסס את עבירת השוחד מתייחס לעובדה ששני הצדדים היו מודעים למעשיהם מתוך הבנת הכוח שיש לפקיד הציבור במסגרת תפקידו מחד ואת קידום האינטרס הפרטי בדרך לא חוקית מאידך. בשל עובדה זאת יש צורך של התובע בבית המשפט להוכיח זיקה בין המרכיבים הללו, הנתבעים ייוצגו על ידי עורך דין פלילי היות שהבסיס של עבירות שוחד הן פליליות במהותן.
- מיקומו של הנאשם בעמדת כוח – באופן ברור שמתן שוחד יכול להתבצע רק על ידי מי שיש לו היכולת והכוח בהיותו פקיד ציבור המחזיק בעמדת כוח וסמכות להפעיל את כוחו לקידום האינטרס האישי, בתוך אלו נמצא פוליטיקאים, שרים, קצינים בכירים, שופטים ופקידי שלטון נוספים.
משרד עורכי דין פלילי עומרי שטרן מתמחה בליווי וייצוג נאשמים במתן או קבלת שוחד בבתי המשפט בערכאות השונות.
מה העונש על קבלת ומתן שוחד
מדינת ישראל קבעה את חומרת העונשים לגבי מתן או קבלת שוחד בחוק העונשין במספר סעיפים הנוגעים לעניין זה :
סעיף 290 לחוק העונשין – לשון החוק ברורה מאד ואינה מתירה מקום לספק "עובד הציבור הלוקח שוחד בעד פעולה הקשורה בתפקידו, דינו – מאסר 10 שנים או קנס…".
סעיף 291 לחוק העונשין – סעיף החוק הנוגע למותן השוחד קובע כי המעניק שוחד לעובד ציבור עבור פעולה הקשורה בתפקידו, דינו – מאסר 7 שנים או קנס כאמור בסעיף 290(א)".
סעיף 295 א' לחוק העונשין – מתייחס לאפשרות שגורם שלישי קיבל כסף או שווה כסף או כל שירות אחר שיש בו טובת הנאה, על מנת לתת שוחד יש לראות בו כמי שקיבל שוחד ודינו הוא עד 10 שנות מאסר.
כחלק מהמאבק בהון השחור ובהלבנת הון הדין הפלילי העלה את רמת הענישה עבור הנגועים בשחיתות שלטונית ובמקביל לכך נקבעו בחוק גם קנסות משמעותיים יותר בכדי לנסות למנוע חזרה על עבירות אלו. החמרת הענישה יש בה להעביר מסר ברור שהמחוקק רואה בחומרה את עבירות השוחד והוא מנסה לסגור פערים קיימים בין עבירות השוחד לבין עבירות כלכליות אחרות ובמקביל מצמצם את הענישה שבין נותן השוחד למי שקיבל אותו. עבירות השוחד מוגדרות כעבירות פליליות מורכבות הנדרש בהן ליווי מקצועי של עורך דין פלילי המכיר את רוח החוק ואת מהות החוק, עורך דין עומרי שטרן מלווה ומייצג לקוחות אשר נאשמים בעבירות שוחד ושחיתות החל משלבי החקירה הראשוניים ועד הייצוג בבית המשפט.