מהי הודאת שווא?

הודאת שווא היא הודאה בביצוע עבירה שלא בוצעה בפועל. מדובר בתופעה מורכבת עם השלכות משפטיות ופסיכולוגיות מרחיקות לכת. במאמר זה נסקור מהי בדיוק הודאת שווא, מדוע אנשים מודים במעשה שלא עשו, מהן ההשלכות של הדבר, וכיצד ניתן לזהות הודאות שווא ולמנוע אותן

 

הגדרת הודאת שווא

הודאת שווא מוגדרת, בדרך כלל, כהודאה מפורשת ובלתי נכונה בביצוע עבירה פלילית. כלומר מצב שבו אדם מודה שהוא אכן ביצע עבירה, למשל רצח, גניבה או איומים, למרות שבפועל הוא מעולם לא עשה זאת. במקרים רבים הודאת שווא נמסרת כאשר המוסר לא התייעץ עם עו"ד פלילי, ואינו מודע לקושי של סגירת תיק פלילי לאדם שמסר הודאת שווא.

 

סיבות להודאת שווא

ישנן מספר סיבות אפשריות לכך שאדם מודה בביצוע עבירה שמעולם לא עשה. ביניהן ניתן למנות:

לחץ פסיכולוגי

חקירות משטרתיות יכולות ליצור לחץ נפשי רב על הנחקר, במיוחד אם הן נמשכות שעות ארוכות, ואם הוא לא התכונן באמצעות ייעוץ לפני חקירה במשטרה עם עו"ד פלילי. כתוצאה מכך, ייתכן שהנחקר יודה רק כדי "לסיים עם זה", או מתוך תחושה שלא מאמינים לו. זאת אחת הסיבות לכך שלפני חקירה במשטרה חשוב ליזום ייעוץ עם עורך דין פלילי, בעיקר לנוכח העובדה שמחיקת רישום פלילי או סגירת תיק פלילי לאחר מעשה הם הליכים מורכבים.

רצון להגן על אחר

אדם עשוי ליטול אחריות על פשע שביצע קרוב משפחה או בן זוג כדי לספק לו אליבי או למנוע ממנו ענישה. במצבים שכאלה חשוב להתייעץ עם עורך דין פלילי כמו עו"ד פלילי עומרי שטרן כדי לקבל הסבר ולהבין את ההשלכות של הודאה כזו.

הפרעות נפשיות

במקרים מסוימים, אנשים עם הפרעות נפשיות עלולים להאמין בטעות שהם ביצעו פשעים. הדבר עלול לגרום להם להודות בפשעים אלה שלא לצורך. למרבה הצער, ייעוץ לפני חקירה במשטרה לא עשוי לסייע לאנשים עם מוגבלות שכלית, דמנציה או פגיעת ראש חמורה, שכן הם נוטים יותר להודות בדברים שקריים, בשל יכולותיהם הקוגניטיביות פגועות.

עייפות או השפעת סמים/אלכוהול

מצבים של עייפות קיצונית או השפעת סמים יכולים גם הם לגרום לאדם להודות בדברים שקריים. זאת תוך התעלמות מהליך ייעוץ לפני חקירה במשטרה, וללא התחשבות בהשלכות של רישום פלילי והקושי של מחיקתו.

הבטחות שווא

אדם עם רישום פלילי עלול להתפתות למסור הודאת שווא עקב הבטחה של סגירת תיק פלילי על ידי הרשויות. זאת לנוכח העובדה שאותו אדם יודע עד כמה קשה לנהל הליך סגירת תיק פלילי ללא שת"פ של אותן רשויות.

תוצאות הודאת שווא

להודאת שווא ישנן השלכות חמורות, הן על האדם שמודה והן על החברה כולה:

 

ענישת חפים מפשע

הודאות שווא יכולות להוביל למצב הקיצוני והחמור ביותר – ענישה של אנשים שלא ביצעו כל עבירה. כתוצאה מכך תהיה להם הרשעה פלילית. הודאות שקריות שניתנו תחת לחץ, מובילות לכך שחפים מפשע נשלחים למאסר, נענשים בענישה חמורה, ואף עלולים, במקרים קיצוניים, להיות מוצאים להורג.

 

פגיעה באמון הציבור

התגלית כי הודאות שווא הובילו להרשעת אנשים חפים מפשע, פוגעת קשות באמון הציבור במערכת המשפט. הציבור מגיב בחשדנות ובאכזבה לכך שאנשים מורשעים על לא עוול בכפם. אירועים שכאלה מערערים את התפיסה של שלטון החוק, ופוגעים בלגיטימציה של מערכת המשפט בעיני הציבור.

 

אי הענשת עבריינים אמיתיים

כאשר הודאת שווא מובילה להרשעת חפים מפשע, העבריינים האמיתיים נמלטים מתחת לרדאר, ונמנעת מהם ענישה. הדבר מאפשר להם להמשיך לבצע פשעים חמורים בחברה. מוסרי הודאת השווא משלמים את המחיר, בעוד החשודים האמיתיים בפשע נותרים חופשיים.

נזק נפשי למודה

הודאת שווא עלולה לגרום נזק נפשי חמור למודה. הוא עלול לחוות תחושות עזות של אשמה, בושה ודכדוך נפש על כך שהודה במעשים מחרידים שמעולם לא ביצע. המחשבה שהציבור והמשפחה מאמינים שהוא אשם באמת, יכולה להביא לדיכאון עמוק ולהפרעות נפשיות נוספות.

 

זיהוי הודאת שווא

כיצד ניתן לזהות מקרים של הודאת שווא ולמנוע הרשעות מוטעות:

 

היעדר פרטים מוכמנים

אדם שבאמת ביצע פשע, יוכל בדרך כלל לספק פרטים ספציפיים ומדויקים על האופן שבו הוא ביצע את העבירה. האם הוא זכר מקומות, שעות, אנשים או פרטים מוכמנים נוספים בקשר לזירת הפשע? היעדר פרטים כאלה עשוי להעיד על הודאה שקרית.

 

אי התאמה לראיות אובייקטיביות

כאשר פרטי ההודאה סותרים ראיות אובייקטיביות שנאספו בזירת האירוע, כמו ראיות פורנזיות, ממצאים פיזיים או עדויות עדים – יש לבחון מחדש את אמינות ההודאה. סתירות חדות בין אמירות המודה לראיות עובדתיות, מעידות על אפשרות ממשית שההודאה היא שקרית ואינה מדויקת. זהירות יתרה נדרשת במקרים אלו.

 

מצב נפשי

יש להיות מודעים למצבו הנפשי, הקוגניטיבי והפיזי של המודה בעת מתן ההודאה. גורמים כמו עייפות, השפעת סמים, לקויות למידה ועוד, עשויים להצביע על הודאה שקרית. במקרים מסוימים ניתן אף להיעזר במומחים כמו פסיכולוגים או פסיכיאטרים, על מנת לאמוד האם ההודאה מהימנה.

 

מניעת הודאת שווא

 

  • יש להיזהר במתן פרטים קונקרטיים ומפלילים בחקירה גם אם הנחקר חש שהוא אכן אשם. טוב לשמור על עמדת אי הודאה ועל הזכות לשתיקה עד לבירור מלא של הנסיבות.

 

  • יש לבקש הפסקות חקירה סבירות, לוודא קבלת מזון ומים כנדרש ולהימנע ממתן הודאות כאשר המודה חש עייף מדי או מושפע מחומרים פסיכו-אקטיביים.

 

  • חשוב להיות מודע לכך שרישום פלילי בעקבות הודאת שווא, ילווה את הנחקר לאורך שנים ועלול להכשיל אותו בהשגת עבודה, רישיון נהיגה ועוד. כמו כן, מחיקת רישום פלילי הוא הליך מורכב קשה ביותר.

 

בסופו של דבר, יש לחשוב פעמיים לפני מתן כל הודאה ולשקול היטב את ההשלכות הרחבות והארוכות טווח של צעד כזה. שמירה על זכויות חוקיות והימנעות מהודאות שקריות הן החשובות ביותר.

אהבת? שתף עם חבריך
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
מי שקרא את הכתבה הזו התעניין גם בנושאים:

כתבות נוספות שאולי יעניינו אותך

בדיקת פוליגרף
  • משפט פלילי ·

בדיקת פוליגרף – המדריך המלא

.
בדיקת פוליגרף, הידועה גם כ"מכונת אמת", היא כלי מדעי שנויה במחלוקת המשמש לזיהוי שקרים ואימות אמיתות דברי הנבדק. השימוש בפוליגרף נפוץ בתחומים שונים, החל מחקירות פליליות ועד לסינון מועמדים לעבודה.…

לייעוץ ראשוני חייגו עכשיו: 054-7713271

או השאירו פרטים לקבלת שיחה חוזרת:

הצלחות המשרד

חמישה צעירים כבני 30, כולם בעלי עבר פלילי עשיר, נהגו בחודשים האחרונים לפרוץ בצורה מתוחכמת לביתם של תושבי אזור ראשון לציון. על פי החשד, החמישה נהגו לשכפל את מפתחות הבתים בשיטה שזכתה לכינוי "שיטת הפלסטלינה" ובאמצעותה רוקנו מספר רב של דירות באזור מרכז הארץ. כל הפרטים
השבוע האריך בית המשפט את מעצרם של החמישה עד לתום ההליכים המשפטיים נגדם בנימוק שהם בעלי עבר פלילי בתחום עבירות הרכוש ואם ישוחררו יחזרו לפרוץ לדירות, אך עו"ד עומרי שטרן, שייצג את אחד מראשי הכנופיה שביצע את הפריצות לדבריו על מנת לממן את חובות ההימורים שצבר, הצליח לשכנע את בית המשפט לשחרר את מרשו למעצר בית, בזמן שארבעת חבריו נותרו במעצר.

לייעוץ ראשוני השאירו פרטים לקבלת שיחה חוזרת

דילוג לתוכן