ישנם סוגים שונים של התנהגויות פליליות אשר עשויות להביא להעמדה לדין בפלילים וזאת בהתאם למערכת הכללים והדינים במדינת ישראל. לאחר שחקירה פלילית מסתיימת מקבלת רשות התביעה הרלוונטית את חומר החקירה ועליה להחליט אם להגיש כתב אישום או לסגור את התיק. במאמר זה נסביר מה הוא הליך השימוע לפני כתב אישום ולמי יש זכות שימוע לפני הגשת כתב אישום כשהבסיס לכך הוא סוגי העבירות.
מה זה שימוע לפני כתב אישום
הליך שימוע לפני הגשת כתב אישום נועד לתת לחשוד הזדמנות להשמיע את עמדתו בפני רשות התביעה ולשכנע אותה שלא להגיש נגדו כתב אישום. ישיבת שימוע לפני הגשת כתב אישום מתבצעת בין התובע ועורך דין פלילי דוגמת עורך דין עומרי שטרן ובו מועלים בעל פה הטיעונים מדוע אין להעמיד את החשוד לדין ולהגיש נגדו כתב אישום.
חומרי החקירה
כאשר העבירה הנחשדת היא מסוג פשע (העונש הקבוע בגינה בחוק עולה על 3 שנות מאסר) וכאשר החשוד לא עצור עד תום ההליכים, תישלח לו בשלב זה הודעת זכות שימוע לפני הגשת כתב אישום מתאימה. עליו לפנות בתוך 30 ימים בכתב לתביעה הרלוונטית בבקשה מנומקת מדוע יש להימנע מהגשת כתב אישום. בשלב זה ניתן לבקש ולקבל גם טיוטת כתב אישום לצד עיקרי חומר החקירה. ביכולתו של עורך דין פלילי גם לקיים פגישה במשרדי התביעה ולנסות לשכנעם בעל פה שלא להגיש כתב אישום כנגד החשוד.
סיכוי סביר להרשעה
בישיבת שימוע לפני כתב אישום יש להשמיע טיעונים משכנעים מדוע יש להמנע מהגשת כתב האישום ולהצביע על בעיות בניסוח וקשיים בראיות הקיימות בתיק. ככל שהעו"ד יעשה שימוש במסגרת חובת שימוע לפני הגשת כתב אישום על מנת להוכיח כי סיכויי ההרשעה הינם נמוכים אם יוגש כתב האישום, כך יהיה סיכוי טוב יותר להיענות מצדה של התביעה.
נציגי התביעה מחויבים על פי החוק להגיע לישיבת השימוע במצב של פתיחות ולהיות נכונים לשקול שוב את עמדתם בהתאם לטיעונים שיוצגו.
העובדות בתיק
העובדות הן הבסיס לכל כתב אישום ועל התביעה להוכיח כמה שיותר עובדות בהקשר לעבירה או לעבירות הנטענות בכתב האישום. כתב אישום הוא למעשה כתב תביעה שהמדינה מגישה לבית המשפט במסגרתו היא מאשימה את החשוד בביצוע עבירה פלילית. כתב האישום צריך להיות מוגש לבית המשפט לאחר שהתביעה עשתה עבודה מאומצת לאיסוף הראיות והוכחת העובדות והגיעה למסקנה חד משמעית כי קיים סיכוי סביר להרשעה.
הגנה והכנה
הראיות שנאספו צריכות להיות מוצקות. על מנת שהחשוד יוכל לעשות שימוש ראוי במסגרת זכות שימוע לפני הגשת כתב אישום יש לדרוש מהמשטרה את כלל חומרי החקירה הרלוונטיים לשם גיבושן של טענות ההגנה. המשטרה והתביעה מחויבים לתעד ולתייק את כלל החומרים שנעשה בהם שימוש במהלך גיבוש כתב האישום ויש לאפשר להגנה גישה לכלל המסמכים הללו.
ממה יש להיזהר?
הניסיון לשכנע את התביעה במהלך שימוע לפני כתב אישום עלול להיכשל והשימוע עשוי להסתיים בהחלטה על המשך ניהול ההליך הפלילי. לכן יש להיזהר שלא למסור במהלך שימוע לפני כתב אישום מידע שעשוי יהיה להזיק להגנה בהמשך ניהול התיק.
חשוב להימנע ממצב שבו בעקבות השימוע התביעה מורה לרשות החוקרת לבצע השלמות חקירה על מנת לתקן את הטעויות והבעיות עליהן הצביע הסניגור. לעיתים, ניתן במסגרת ישיבת השימוע להביא למצב של הסדר טיעון מקל עם התביעה. חשוב להפעיל שיקול דעת קפדני במהלך השימוע בכל הנוגע לחשיפת קו ההגנה של הלקוח ולתת את הדעת לגבי אופן הניהול העתידי בהליכים.
זכות שימוע לפני הגשת כתב אישום
לסיכום הנושא, במאמר זה דנו בנושא של זכות שימוע לפני הגשת כתב אישום ומה חשוב לדעת על ההליך. לגבי השאלה מה זה שימוע לפני כתב אישום הסברנו כי מדובר בהזדמנות לשכנע את התביעה שסיכויי ההרשעה נמוכים בהינתן הראיות והעובדות בתיק. במסגרת חובת שימוע לפני הגשת כתב אישום על התביעה להעביר את חומרי החקירה ולאפשר להגנה להתכונן כראוי.