כשמנסים למצוא דרכים למזער עונש על עבירה פלילית, למחוק רישום או לעזור במקרים משפטיים נוספים – כדאי לבדוק האם הגשת בקשת חנינה מנשיא המדינה יכולה להיות רלוונטית. נשיא המדינה רשאי על פי חוק לחון אנשים נאשמים במקרים מסוימים, וזה יכול להיות בעל יתרונות רבים לאנשים רבים. במאמר זה נפרט לכם על תהליך חנינה מנשיא המדינה וכל מה שצריך לדעת עליו.
מי יכול להגיש בקשת חנינה לנשיא המדינה?
בעיקרון, כל אזרח יכול להגיש בקשת חנינה מהנשיא. מדובר בגוף שאינו חלק ממערך בתי המשפט אלא מקביל אליהם, ולכן הוא יכול לאפשר לאנשים להגיש ערעור מחוץ למערכת הרגילה וכך לקבל הקלה בעונש. לדוגמה, הנשיא יכול לעקוף ועדת שחרורים לאסירים. שימו לב שניתן להגיש בקשת חנינה לנשיא רק בתום ההליכים המשפטיים. עו״ד פלילי יוכל לעזור לכם לבחון האם מדובר באפיק שכדאי לבחור בו.
איזה סוגי חנינה יכולים להיות בסמכות הנשיא?
קיימים מספר סוגים של מקרים בהם הנשיא יכול לדון ולהעניק בהם חנינה.
- קיצור עונש מאסר: אנשים שנאשמו בפשעים מסוגים שונים וקיבלו על כך עונש מאסר או עבודות שירות, יכולים להגיש בקשה לנשיא המדינה ולבקש חנינה. במקרים כאלה הם יכולים לקבל קיצור של העונש או המרה של המאסר בעונש אחר, מבלי לגשת אל ועדת שחרורים לאסירים.
- קיצור פסילת רישיון נהיגה: אם נשלל מכם הרישיון למשך תקופה ארוכה בגין עבירות חמורות כמו הריגה או גרימת מוות ברשלנות, ניתן לבקש קיצור של תקופת הפסילה מהנשיא. אפשר לבקש גם להמיר את שלילת רישיון הנהיגה בעונש אחר שלא יגביל את חופש התנועה.
- קיצור תקופת התיישנות: אם הורשעתם בעבירה כזו או אחרת, ניתן לפנות אל הנשיא לבקש שתקופת ההתיישנות על העבירה תתקצר.
- מחיקת רישום פלילי: ניתן לבקש למחוק רישום פלילי כך שהוא לא יופיע יותר בהיסטוריה שלכם מול גורמים וגופים שונים.
- הקלה בקנסות: אם קיבלתם קנס מבית המשפט, ניתן להגיש בקשה בהקלה בסכום הסופי, בתנאים השונים וכדומה.
- בקשה לקציבת עונש: ניתן לבקש להמיר מאסר עולם למאסר שקצוב במספר שנים. במקרים כאלה יש צורך בבקשה מנומקת היטב, שמנוסחת על ידי עורך דין פלילי, כי מאסר עולם הוא עונש חמור שנגזר בגין העבירות הקשות ביותר.
כמה זמן לוקח התהליך?
כשאתם מגישים בקשת חנינה מהנשיא באמצעות עורך דין פלילי, זה עלול לקחת פרק זמן לא קצר. מהרגע שהבקשה מוגשת ללשכת נשיא המדינה היא עוברת מספר תהליכים. קודם כל, מחלקת החנינות אוספת את כל הנתונים והמידע שקשורים למקרה, כדי שניתן יהיה לצרף אותם אל הבקשה.
לאחר מכן, הבקשה עוברת למחלקה המשפטית של הנשיא והם בוחנים אותה. בהתאם לכך הם יכתבו חוות דעת לנשיא המנמקת אם כדאי לקבל את הבקשה או לא. לבסוף, הבקשה עוברת בצירוף חוות הדעת לנשיא המדינה שיקבל את החלטתו.
לא רק שמדובר בתהליך שעובר מספר שלבים מהרגע שהגשתם כבר את הבקשה, חשוב גם לזכור שמחלקת החנינות של הנשיא מקבלת הרבה מאוד פניות באופן יומיומי. לכן התהליך יכול לקחת מספר חודשים ואפילו שנה עד שתקבלו את התשובה לבקשה שלכם. בנוסף, הבקשות הדחופות מקבלות עדיפות, לכן יש בקשות שהוגשו אחרי בקשותיכם, ולמרות זאת עשויות לקבל תשובות קודם.
איך מגישים בקשת חנינה?
אם אתם רוצים להגיש בקשת חנינה מהנשיא, יש כמה שלבים לכך:
- פנייה אל עורך דין פלילי: חשוב לפנות אל עו״ד פלילי בתחום, שיוכל לסייע לכם בניסוח הבקשה. בדקו אופציות של עו״ד פלילי ובחרו את האחד שהכי נכון למקרה שלכם ושיש לו את הניסיון הנדרש.
- הוצאת תדפיס רישום פלילי: יש להוציא את התדפיס של הרישום הפלילי שלכם מתחנת המשטרה, או לבקש ממיופה כוח או עורך דין פלילי לעשות זאת בשמכם.
- ניסוח הבקשה: בשיתוף עם עוה״ד הפלילי תוכלו להתחיל בניסוח הבקשה. היא צריכה להיות מנומקת היטב ולהציג מספר טיעונים מדוע כדאי לנשיא לשקול את החנינה שלכם. אפשר להציג בה ראיות, עדויות ונסיבות שונות שישכנעו את המחלקה המשפטית להמליץ על אישור הבקשה. עו״ד פלילי מומחה יוכל לצרף גם מסמכים רלוונטיים שיחזקו את הבקשה. לאחר מכן ניתן להגיש אותה.
מדוע כדאי לבקש חנינה מנשיא המדינה?
קודם כל, מדובר בדרך אלטרנטיבית לקבל קיצור או הקלה בעונש במקרים רבים. לדוגמה, אם פניתם אל ועדת שחרורים לאסירים ולא קיבלתם אישור, זה לא המוצא האחרון שלכם. חנינה יכולה לאפשר לכם להמשיך לחיות את חייכם בצורה טובה יותר גם לאחר שהואשמתם ונגזר דינכם. בנוסף, האופציה לבקש המרה של העונש לעונש אחר יכולה להיות מתאימה לאנשים רבים. לדוגמה אם הרישיון שלכם נפסל ואתם זקוקים לו כדי לעבוד – אתם יכולים לבקש עונש אחר מהנשיא שיאפשר לכם שגרת חיים נוחה יותר.
לסיכום
חנינה מנשיא המדינה יכולה לעזור לכם להקל על העונש שלכם. מדובר בתהליך לו יש כמה שלבים, ומומלץ מאוד להשתמש בשירותיו של עורך דין פלילי כדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר.