חיפוש בלתי חוקי מהו?

חיפוש בלתי חוקי מהו?

לפי חוק סדר הדין הפלילי חיפוש ניתן לערוך על אדם וברכושו רק כאשר ישנו "יסוד סביר לחשד" שנעברה עבירה. רוב הציבור סבור כי אם שוטר ניגש בבקשה לבצע חיפוש באופן תמידי יש לו את הסמכות לעשות זאת. אולם, ללא יסוד סביר לחשד וללא צו חיפוש מטעם בית משפט, השוטר אינו מורשה לבצע חיפוש וזכות האזרח לסרב.

ישנן כמה אופציות בהן הגדיר המחוקק את סמכויות השוטר והמשטרה לבצע חיפוש ולעצור אדם: כאשר ישנו יסוד סביר לחשד, במקרה והאדם מולו נושא נשק, מחזיק סמים, מעביר רכוש גנוב ופעולות נוספות שאינן חוקיות.

במהלך החיפוש על פי החוק יש דרישה לנוכחות של שני עדים ניטראליים שאינם שוטרים, אלא אם החשוד ויתר על כך. לא תמיד מתקיים הסבר מצד השוטר לאזרח על זכות זו זה בעיקר כדי להימנע מעיכובים, אך חשוב לדעת שישנם מספר פסקי דין שזוכו נאשמים על ידי בית המשפט מתוך פגם שנפל בהליך החיפוש- התעלמות מזכות החשוד לעדים או סירוב להמתין להם.

 

חיפוש משטרתי ללא צו בית משפט:

מצב בו אין לרשות השוטר צו בית משפט על מנת לבצע חיפוש, הכרחי שיהיה לו יסוד סביר לחשד.

במצב כזה בית המשפט יכריע האם הייתה עילה סבירה לחיפוש תוך התחשבות בכל מקרה לגופו. לאחר בחינת יסוד הסביר לחשד שעליו מסתמך השוטר, יוכל בית המשפט להכריע האם היה יסוד סביר ואכן החיפוש שבוצע היה חוקי, או לפסול את החיפוש וממצאיו.

חיפוש משטרתי ללא צו אומנם פוגע בזכות לפרטיות, אך שוטר רשאי על פי שיקול דעתו לערוך חיפוש גם ללא צו במקרים בהם דרושה פעולה מידית בכמה מקרים שלהלן:

כאשר מחזיק המקום נתן "הסכמה מדעת" לביצוע חיפוש ובכך סעיף זה מקנה אישור לשוטר לבצע חיפוש כל עוד בעל המקום הסכים. ההסכמה מתגבשת רק לאחר שהשוטר הבהיר לאזרח שיש לו את הזכות המלאה לסרב לכך, מפחד שהאזרח יונע לאישור החיפוש ממניעים של פערי כוחות בין השוטר לאזרח וההסכמה יכולה להינתן ממקום של חשש מפני התנכלות המשטרה למשל.  היות ומדובר בסמכות רחבה מידי, בית המשפט העליון הציב לה גבולות ברורים "בהלכת בן חיים" שבהעדרם החיפוש אינו חוקי וניתן להתנגד לו "באופן סביר".

כאשר קיים יסוד סביר להניח כי מתבצעת עבירה מסוג פשע, למשל- מספיק לשוטר החשד כי בבית מתבצעת עסקת סחר בסמים על מנת להיכנס ללא צו חיפוש, היות ועבירה זו עונשה מעל שלוש שנים.

כאשר ישנה פנייה למשטרה ויש יסוד להניח שהפנייה נעשתה בעקבות עבירה שמתבצעת במקום, לשוטר יש יסוד סביר להניח כי האדם בסיכון ולכן יוכל להגיע למקום ולהיכנס אליו ללא צו חיפוש. למשל- אישה שמותקפת בביתה הפרטי, השוטר יהיה רשאי להיכנס לביתה ולמנוע את ביצוע העבירה.

כאשר מתבצע מרדף או בריחה ממעצר, שוטר יכול לבצע חיפוש על האדם שברח ממעצר או ממשמורת חוקית.

 

מהו צו חיפוש מבית משפט?

צו חיפוש הינו טופס בקשה לביצוע חיפוש המהווה הרשאה חוקית, עליו חתום שופט בית המשפט השלום בצירוף חותמת בית המשפט. על צו החיפוש לכלול כתובת מוגדרת של המקום בו יתבצע החיפוש והוא ינתן לחוקרי משטרה, שוטרים, או כל גורם חקירתי כגון- רשויות מס הכנסה.

צווים כאלה בדרך כלל ניתנים באופן אוטומטי על סמך הצהרת הגורם המבקש ומידע מודיעיני בלבד.

 

חשד סביר- מהו?

חשוב לדעת שגם כאשר ישנו לאדם רישום פלילי מהעבר ובעת המפגש מול השוטר לא התקיימו גורמים מחשידים, אין זה מקנה את הסמכות לשוטר לבצע חיפוש.

חשד סביר יכול להתקיים בכמה מקרים- הראשון כאשר השוטר שואל שאלות ומזהה התנהגות חשודה מצד האדם שמולו, והשני כאשר המשטרה קיבלה מידע על עבירה שבוצעה והיא מגיעה לאזור בו נמצא החשוד.

 

השלכות חיפוש לא חוקי-

במקרים בהם המשטרה מבצעת חיפוש ללא יסוד סביר לחשד, או חורגת מהגבולות המאפשרים לה לבצע חיפוש, עשוי בית המשפט לפסול את הראיות שתפסה במסגרת החיפוש ולזכות את הנאשם.

במצב בו בית המשפט קובע כי החיפוש שביצע השוטר אינו חוקי, דבר זה יכול לגרור עבירת משמעת לשוטר ולפעמים תביעת נזיקין נגד המשטרה.

 

התנגדות לחיפוש

במקרים של חיפוש בלתי חוקי בידיעת האדם שהחיפוש המתבצע עליו לא בעל יסוד חשד סביר, יוכל האזרח להתנגד ולהפנות שאלות אל השוטר- "האם יש לך יסוד סביר לחשד כי ביצעתי עבירה? אם כן מה הוא?". במקרה כזה ועדיין השוטר דורש ביצוע חיפוש, יוכל האזרח לבקש לשוחח עם הקצין הממונה ולבקש שירשם שהוא התנגד לחיפוש בטענה שאין עילה לחיפוש מצד השוטר כלפיכם.

עורך דין פלילי יוכל לסייע לכם בהליך המשפטי וההתמודות עם חיפוש לא חוקי שבוצע אצלכם.

אהבת? שתף עם חבריך
שיתוף ב whatsapp
שיתוף ב facebook
שיתוף ב linkedin
שיתוף ב twitter
מי שקרא את הכתבה הזו התעניין גם בנושאים:

כתבות נוספות שאולי יעניינו אותך

חנינה מהנשיא
  • משפט פלילי ·

מה הסיכוי לקבל חנינה מהנשיא?

.
מערכת המשפט הישראלית מבוססת על עקרונות של צדק, שוויון בפני החוק וכיבוד זכויות האדם. עם זאת, במקרים חריגים ויוצאי דופן, קיימת אפשרות לקבלת חנינה מנשיא המדינה, המהווה מעין "שסתום ביטחון"…
גניבה והונאה בכרטיסי אשראי
  • משפט פלילי ·

גניבה והונאה בכרטיסי אשראי

.
גניבה והונאה בכרטיסי אשראי נחשב כעונש פלילי במדינת ישראל ובמדינות רבות נוספות. עבירה בכרטיסי אשראי יכולה לגרור העמדה לדין פלילי ופתיחת תיק פלילי. לצערנו עבירה זו הפכה להיות עבירה בולטת…
מהי עבירה פלילית
  • משפט פלילי ·

מהי עבירה פלילית?

.
תחום המשפט בישראל נחלק לזה האזרחי ולזה הפלילי. המחוקק קבע כללי התנהגות שהפרתם תיחשב לעבירה פלילית על מנת לשמור על סדר ואורח החיים תקין של הפרטים בחברה. העבירות הפליליות מסווגות…
מהו מכתב יידוע לחשוד
  • משפט פלילי ·

מהו מכתב יידוע לחשוד

.
מכתב יידוע לחשוד הוא מכתב רשמי הנשלח על ידי רשויות אכיפת החוק לאדם החשוד בביצוע עבירה פלילית. המכתב מיידע את החשוד כי נפתח נגדו תיק פלילי, ומפרט מהן העבירות שבהן…

לייעוץ ראשוני חייגו עכשיו: 054-7713271

או השאירו פרטים לקבלת שיחה חוזרת:

הצלחות המשרד

חמישה צעירים כבני 30, כולם בעלי עבר פלילי עשיר, נהגו בחודשים האחרונים לפרוץ בצורה מתוחכמת לביתם של תושבי אזור ראשון לציון. על פי החשד, החמישה נהגו לשכפל את מפתחות הבתים בשיטה שזכתה לכינוי "שיטת הפלסטלינה" ובאמצעותה רוקנו מספר רב של דירות באזור מרכז הארץ. כל הפרטים
השבוע האריך בית המשפט את מעצרם של החמישה עד לתום ההליכים המשפטיים נגדם בנימוק שהם בעלי עבר פלילי בתחום עבירות הרכוש ואם ישוחררו יחזרו לפרוץ לדירות, אך עו"ד עומרי שטרן, שייצג את אחד מראשי הכנופיה שביצע את הפריצות לדבריו על מנת לממן את חובות ההימורים שצבר, הצליח לשכנע את בית המשפט לשחרר את מרשו למעצר בית, בזמן שארבעת חבריו נותרו במעצר.

לייעוץ ראשוני השאירו פרטים לקבלת שיחה חוזרת

דילוג לתוכן