גניבה והונאה בכרטיסי אשראי נחשב כעונש פלילי במדינת ישראל ובמדינות רבות נוספות. עבירה בכרטיסי אשראי יכולה לגרור העמדה לדין פלילי ופתיחת תיק פלילי. לצערנו עבירה זו הפכה להיות עבירה בולטת בשל הקלות היחסית שניתן לבצע אותה וזאת למרות הנסיון של חברות האשראי לצמצם עבירה מסוג זה. העבירה מתפרסת למספר תחומים ושימושים בלתי חוקיים בכרטיסי האשראי, וחשוב להכיר אותה ואתהדין שיכול להתקבל בגינה. מאמר זה יעסוק בכל הקשור בגניסה והונאה בכרטיסי אשראי.
סוגי גניבה והונאה בכרטיסי אשראי
עבירת גניבה והונאה בכרטיסי אשראי, כשמה כן היא, ומתייחסת באופן כללי לכל סוגי השימוש הבלתי חוקי בכרטיסי אשראי אשר אינם באישורו של נושא האשראי. עברות כאלה מתפרסות למספר הגדרות:
- הראשונה והבולטת ביותר הינה גניבה של כרטיס אשראי. הגניבה יכולה להיות ישירות ממחזיק האשראי או לחלופין גניבת הכרטיס מהכספומט על ידי טכניקות מיוחדות הגורמות למכונה כביכול "לבלוע את הכרטיס".
- העבירה השניה והנפוצה לא פחות, הינה מציאת כרטיס אשראי השייך לאדם אחר, ועשיית שימוש בו לצורך אישי של מוצא הכרטיס. להלן עבירה במרמה.
- מציאה או גניבה של כרטיס אשראי ושכפול שלו ללא ידיעת נושא הכרטיס. דין זה יכול לחול גם על האדם שלקח את הכרטיס במרמה ושכפל אך גם על האדם המשכפל את הכרטיס בפועל.
הסוג האחרון מתייחס לאדם פרטי או לחברה, אשר נמסרו לה ביודעין פרטי כרטיס האשראי לצורך ביצוע עסקה כספית, והנ"ל השתמשו בפרטי האשראי שלא כמוסכם, דהיינו בין אם חיוב בפועל של סכום עסקה גדול יותר או ביצוע שימושים נוספים בכרטיס שאינם במסגרת העסקה שבוצעה, כגון רכישה מחברות נוספות.
עבירות מרמה והונאה
כל אחד מהסעיפים שצויינו לעיל מתייחס לעבירות מרמה או הונאה, שהן עבירות המוגדרות בדין הפלילי ודיני העונשין. עבירות אלה מוגדרות על ידי הדין הפלילי, כעבירות רכוש שמטרתן להשיג הון ורווח כספי בצורה שאינה כשרה או כדין, או טובות הנאה עבור מצבע העבירה או מישהו מטעמו. עבירות מסוג שה יכולות להתבצע על ידי אדם פרטי אולם כמו כן גם על ידי חברה או אנשי מקצוע. המחוקק נוטה להסתכל על עבירות כאלו בצורה חמורה, בשל הקלות שבה הן יכולות להתבצע. לעיתים עבירת מרמה תראה תמימה כביכול, אולם בית המשפט שואל מה היה עושה האדם הסביר מן הרחוב, ונוטה לשים לנגד עיניו לא את האדם הסביר, אלא את האדם האידיאלי שהיה פועל בתום לב ובצורה מיטבית. חשוב לדעת שעבירות מרמה והונאה, אשר כוללות גם גניבה והונאה בכרטיסי אשראי, יכולות לגרור אחריהן עונשים כבדים כגון קנסות כספיים משמעותיים ולעיתים גם דין מאסר.
לעוד מאמר בנושא ״הונאה ומרמה במרחב הסייבר בחסות הקורונה״
חוק כרטיסי חיוב ושירותי תשלום
חקיקת החוקים
רק בשנות השמונים, נחקק חוק המתייחס לכל השימוש בכרטיסי אשראי. סביר להניח כי מדובר בתקופה מאוחרת בשל השימוש הנפוץ במזומן, ועד לפופולריות של השימוש בכרטיסי אשראי ונגזרותיהם. החוק רלוונטי לנושא שלנו וחשוב להכיר אותו כדי להתמצא בעומק בעבירות גניבה והונאה בכרטיסי אשראי. החוק אם כן מחקק בשנת 1986, התשמ"ו. החוק מגדיר ומגביל את נושא השימוש באשראי וכרטיסים בנקאיים לרבות כרטיסי חוץ. למעשה כל תשלום שאינו תשלום במזומן על ידי כסף ממשי. בפועל החוק בוטל בשנת 2020 והפך לחוק שירותי תשלום.
מהות חוק שירותי תשלום
החוק למעשה שונה מהמקור ומסדיר את השיטות לתשלום ולהגדרת חוזי תשלום בין הלקוח לבין הספק או החברות השונות. החוק מגדיר את המגבלות ואת סיום שירותי התשלום. חריגה מכל חוזה תשלום שכזה יכול להחשב כעבירות מרמה בכרטיסי אשראי, אלא אם ימצא שהם נעשו בתום לב. בהמשך לכך, גם הטעיה של לקוח תחשב כעבירה, במידה והוכח כי הלקוח לא הבין את תנאי החוזה שהושגו בדרכי מרמה. מומלץ לעבור על החוק הנ"ל הנמצא גם באתר הכנסת. במידה ואתם חשים כי ספק או לקוח מסוים עבר על הסעיפים הנ"ל מומלץ להוועץ בעורך דין מומחה ולבחון הגשה של תביעה.
מיצוי הדין על עבירות כניסה והונאה בכרטיסי אשראי
כאמור, המחוקק אינו מקל ראש בכל הקשור בדיני מרמה והונאה, כשבין המקרים הבולטים בהם הינם גניבה והונאה בכרטיסי אשראי. דין של גניבת כרטיס אשראי או שימוש בו במרה, יכול להביא לידי העמדה לדין ומאסר בפועל. תקופה המאסר יכולה לנוע בתקופת זמן של שלוש עד חמש שנים בהתאם לחומרת המעשה. חשוב לציין שגם אם נגנב הכרטיס או נלקח במרמה ונעשה נסיון לשימוש כספי אשר לא צלח בשל חסימת כרטיס האשראי על ידי חברת האשראי, עדיין במקרה זה התביעה תוכל לטעון לעבירה במרמה והונאה.
ליווי מקצועי על ידי עורך דין
בכל הקשור בעבירות גניבה והונראה בכרטיסי אשראי, חשוב להוועץ בעו"ד פלילי מקצועי ואמין ולקבל ליווי משפטי. על אף שצויין כי בית המשפט אינו מקל ראש במקרים אלא, לא תמיד ברורה חומרת המעשה ולא פעם ישנה התחמקות ממיצוי הדין. מומלץ לא להשאר לבד ולקבל ליווי מקצועי ואמין מעורך דין מומחה.